Sağlık

Okaliptus Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Okaliptus yağı nedir?Okaliptus yağının kullanım alanları nelerdir?

OKALİPTÜS YAĞI NEDİR

Okaliptüs yağı, okaliptüs ağacı yapraklarından elde edilir. 500’den fazla okalipti türü vardır, ancak tıbbi özellikleri nedeniyle Eucalyptus salicifolia ve Eucalyptus globulus’un esansiyel yağları (ateş ağacı veya sakız ağacı olarak da bilinir) kullanılır. Uçucu yağlarını çıkarmanın yanı sıra okaliptüs ağacının kabuğu kağıt yapımında kullanılır.

OKALİPTÜS YAĞININ YARARLARI

Geleneksel olarak okaliptüs yağı, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan bir ilaç olarak kullanılıyordu. İltihabı azaltma ve solunumu iyileştirme kabiliyeti uzun yıllardır biliniyor. Günümüzde okaliptüs yağının yararları ve kullanımları yaygındır ve merhemlerde, parfümlerde, ilaçlarda ve temizlik ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Okaliptüs yağı boğaz ağrısı, öksürük, mevsimsel alerjiler ve baş ağrıları için en iyi esansiyel yağlardan biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirme, enfeksiyonlardan koruma ve solunumu iyileştirme gibi yararları vardır.

1. SOLUNUMU İYİLEŞTİRME

Okaliptüsün kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, bronşit, sinüzit, soğuk algınlığı, öksürük veya grip gibi çeşitli solunum hastalıklarına karşı en etkili yöntemlerden biri olduğuna inanılmaktadır. Okaliptüs esansiyel yağı solunum koşullarını iyileştirir çünkü bağışıklık sisteminizi uyarmaya, antioksidan koruma sağlamaya ve solunumunuzu iyileştirmeye yardımcı olur. Okaliptüs, burnunuz akarken nefes almayı kolaylaştırır. Burnunuzun soğuk algılayıcılarını aktive eder ve hatta doğal bir ağrı kesici ilacı olarak çalışır. Ayrıca zor nefes aldığınız durumlarda uykuya da yardımcı olabilir.

2. MEVSİM ALERJİLERİ

Okaliptüs yağının okaliptol ve sitronellal gibi bileşenleri, bağışıklık güçlendirici ve iltihap önleyici etkilere sahiptir. Mevsim alerjisi semptomlarını hafifletmek için sık sık tercih edilir.

3. ÖKSÜRÜĞÜ HAFİFLETİR

Okaliptüs yağı öksürüğü hafifletmek için en etkili yöntemlerden biridir. Bir balgam söktürücü olarak işlev görür. Vücudunuzu kötü hissetmenize neden olan mikroorganizmalar ve toksinlerden arındırır. Okaliptüs yağı burnunuz tıkalıyken nefes almanızı kolaylaştırır.

4. AĞRI VE İLTİHABI AZALTIR

Deri üzerinde kullanıldığında okaliptüs; kas ağrısını ve şişkinliğini azaltmaya yardımcı olabilir. Okaliptüs yağı vücudunuzda tıpkı bir ağrı kesici ilaç gibi görev yapabilir. Sinüzite bağlı baş ağrılarını geçirir. Ayrıca zihinsel netliği artırabilen ve gergin yüz kaslarının gevşemesini sağlayan canlandırıcı özelliklere sahiptir. Stres veya yorgunluktan kaynaklanan bir baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

5. YARA BAKIMI

Okaliptüs yağı cildiniz için oldukça faydalıdır. Antimikrobiyal ve antiseptik özellikleri nedeniyle okaliptüs, yaralar, kesikler, yanıklar, yaralar ve hatta böcek ısırıkları gibi cilt problemleri için harika bir seçenektir. Antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir, bu da çeşitli cilt koşullarına karşı çok güçlü bir ilaç olmasını sağlar. Kesikler, sıcak su yanmaları, uçuk, böcek ısırıkları, çeşitli yaralar, ülser ve apseler için oldukça etkilidir.

6. ZİHNİ AÇAR

Okaliptüs yağı canlandırıcı, yatıştırıcı ve arındırıcı özelliklere sahiptir. Bu yüzden enerjiyi ve zihinsel berraklığı arttırmak için kullanılabilir. Solunum yollarını temizlemeye, ciğerlerinize daha fazla oksijen girmesine yardımcı olabilir. Kas gevşetici ve zihinsel olarak gevşetici etkilere sahiptir.

 

Çikolata Ömrü Uzatır Mı? İşte Çikolatanın Faydaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu