Ordan BurdanSağlık

Çayın Faydaları Nelerdir? Ne Kadar Tüketilmelidir?

Siyah çayın birçok faydası bilimsel olarak kanıtlandı. Siyah çayda bulunan polifenol ve kateşinlerin bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasını engelledikleri ortaya kondu.

Siyah çay, günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanan faydalı içeceklerden birdir ve doğru oranda ve şekilde içildiğinde insan sağlığına pek çok faydası bulunur.

Üç temel çay çeşidi vardır. Bunlar, siyah çay, yeşil çay ve beyaz çaydır. Bunların dışında, yetiştiği bahçe, yaprak boyutu, işleme yöntemi, fermantasyon yöntemlerine göre de sınıflara ayırmak mümkündür. “Bitki çayı” terimi meyve ve bitkilerin işlenmesi ile elde edilen içecekleri kapsar. Kuşburnu gibi bitki çaylarında gerçekte çay yaprakları yoktur. Bazı bitkilerin aromaları çaylara eklenerek meyve ve bitki aromalı çaylar elde edilmektedir.

Çay; tein, kafein, teofilin ve antioksidanlar için doğal bir kaynaktır. İçinde bulunan mineraller nedeniyle kemik ve diş sağlığına faydalıdır. Ancak neredeyse hiç karbonhidrat, protein, yağ içermez, şeker ya da diğer katkılarla tatlandırılır.

Günlük Çay Tüketimi…

Çay içmek başta kalp sağlığı olmak üzere diyabet ve bazı kanser türlerine karşı koruyucudur. Ancak aşırı çay tüketimi başta kabızlık ve demir eksikliği olmak üzere bazı sorunlara da neden olabilmektedir. Bu nedenle günde ortalama 3-5 bardak civarında taze çay tüketilmesi önerilmektedir.

Çayın Faydaları Nelerdir?

1- Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar siyah çayın kalp ve damar sağlığını koruduğunu bunun yanında ayrıca, felç ve kalp krizi riskini azalttığını göstermektedir. Yine siyah çayın antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruyucu özelliği de vardır. Damarların sertleşmesini de önleyen siyah çayın böbrek taşı riskini azalttığı ileri sürülmüştür.

2- Siyah çayın içerdiği vitaminler arasında A, D ve B12 bulunurken ayrıca Sodyum, Potasyum gibi mineraller de bulunmaktadır. Siyah çay üretilirken, yaprakları diğer çay türlerine göre daha fazla oksitlenir. Bu yüzden demi ve tadı daha yoğundur ama bu işlem nedeniyle besin değerinde bir miktar azalma olur.

3- Günde 2 fincan çay içmek, stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor.

4- Çay içinde bulunan fitokimyasallar kemik sağlığını destekleyerek kemik yoğunluğunu arttırmaya yardımcı oluyor.

5- Günde 2 fincan açık ve limonlu çay içmek kişinin antioksidan ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.

6- Bilimsel olarak yapılan çalışmalar sonucunda; siyah çayın ortak yararı olarak çayda bulunan L-Theanine sayesinde, rahatlama ve uzun süreli konstrasyon sağlama olduğu görüldü. Bu değerlendirmeler tamamen sağlıklı bireyler üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

Saç Dökülmesi Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Belçika’da Türklerin Yaşamadığı “Türk Köyü” Faymonville

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu