Ordan BurdanSağlık

Narın Faydaları Nelerdir?

Nar suyu ve Narın bin bir derde deva faydaları. Nar nerede yetişir? Narın kadınlar faydaları nelerdir?

Nar, yeryüzündeki en şifalı meyvelerden biridir ve içerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklardan korur. Antioksidan, anti-viral ve anti-tümör özelliklerine sahip olan bu meyve aynı zamanda içerdiği A, C, E vitaminleri ve folik asit ile gerçek bir vitamin kaynağıdır. Bu şaşırtıcı meyve, şarap ya da yeşil çaydan üç kat fazla antioksidan içerir, bu sayede kanser gibi pek çok hastalıktan korur. Nar kalp hastalığı, alzheimer hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite gibi bir çok hastalığa karşı vücudu koruma özelliğine sahiptir; sadece taneleri değil, suyu ve hatta kabuğu da sağlık için kullanılabilmektedir.

Nar nedir?

Nar, kınagiller (lythraceae) familyasından, küçük çekirdek ve yüzlerce tanecikten oluşan hafif ekşi ve şekerli bir meyvedir. Ilıman iklimde yetişir ve dünyadaki en lezzetli meyvelerden biridir. Bu kusursuz meyve, insan vücudu ve sağlığı için inanılmaz faydalara sahiptir. Narın en iyi özelliklerinden biri doğal antioksidan etkiye sahip olmasıdır. Antioksidanlar vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar. Ayrıca A, C ve E vitaminleri açısından son derece zengin olan bu meyve, anti-viral ve anti-tümör özelliklerine de sahiptir.

Nar nerede yetişir?

Lezzetli ve faydalı meyvesi için yetiştirilen nar ağacı ılıman iklimleri sever. Bu yüzden dünyanın birçok yerinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Türkiye ılıman iklimi sayesinde nar yetiştiriciliğinde dünya 3.südür. Ülkemizin pek çok yerinde nar ağacı yetiştirilir fakat en yoğun olduğu bölgeler Ege, Akdeniz, ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir.

Narın içindeki vitaminler

Nar, içeriğindeki yüksek oranda lif, protein, C, K, E vitaminleri, çinko, fosfor, magnezyum ve demir bileşenleri sayesinde son derece besleyici ve tedavi edici özelliklere sahip bir meyvedir. Ancak içerdiği şeker konusunda dikkatli olmak gerekebilir.

Narın faydaları nelerdir?

Yıllardır uzmanlar narın gücünü araştırıyorlar. Güzel ve lezzetli nar meyvesi, vücudunuzda oluşan iltihap, hastalık ve toksinlerle mücadele etmenize yardımcı olan birçok bitkisel gıda ve antioksidan içerir. Bir meyve, her bir tanesi meyvenin özünü ve meyve suyunu içeren yüzlerce tohumdan oluşur. Tohumlar tatlı ve mayhoştur ve koyu kırmızı suyu yeşil çay veya acai çileğinden daha fazla antioksidan içerir. Eğer beslenme düzeninize narın meyvesini ya da suyunu eklerseniz çok kısa sürede aşağıda saydığımız faydalarını deneyimlemeye başlarsınız.

Narın kansere faydası

Her geçen gün narın kanserle mücadeledeki önemini ispatlayan daha çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalarla narın çeşitli kanser hücreleri üzerinde antitümör etkisi olduğu ispatlanmıştır. Çoklu çalışmalar, nar ekstrelerinin, meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ve hatta programlanmış meme kanseri hücre ölümünü tetiklediğini göstermiştir.

Daha ileri araştırmalar, bu mucizevi meyvenin suyunun, erkekler için önde gelen kanser türü olan prostat kanserinin büyümesini yavaşlatabileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, tekrarlayan prostat kanseri ve yükselen prostat spesifik antijen (PSA) seviyelerine sahip erkek denekler üzerinde yapılan bir çalışmada, narın meyve suyu ekstresini kullanmanın PSA’nın yükselme hızını önemli ölçüde yavaşlattığını göstermişlerdir. Diğer çalışmalar, nar suyundaki bazı bileşiklerin, güçlü tümör karşıtı etkiler gösterdiklerini ve prostat kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini bulmuşlardır.

Narın cilde faydaları

C vitamini ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan bu şifalı meyve, ciltte yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olabilir. Bu antioksidanlar sayesinde cilt iltihabını, akne çatlaklarını ve güneş lekelerini tedavi etmek mümkündür. Ayrıca narın doğal olarak cildi parlatma özelliği vardır.

2 çorba kaşığı nar kabuğu tozuna 1 çorba kaşığı limon suyu ve bal ilave edin. Pürüzsüz bir macun oluşturmak için iyice karıştırın. Bunu yüzünüze ve boynunuza uygulayın ve 15 dakika bekletin. Ilık su ile yıkayınız. Bu yüz maskesi güneş lekelerini ve pigmentasyonu tedavi edebilir ve hatta cildi doğal olarak parlatabilir. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı etkisiyle sizi şaşırtabilir.

Narın çekirek yağının, egzama ve sedef hastalığı tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Konuyla ilgili yapılan çok fazla çalışma olmasa da ezilmiş nar yapraklarının suyla karıştırılıp vitiligo tedavisinde kullanılması önerilmektedir. Bu meyve ayrıca cildin güneşten korunmasına ve melazmanın (gebelik lekesi) tedavisine yardımcı olabilir.

Hamilelikte narın faydaları

  • Hamilelik sırasında nar yemek, plasentanın zarar görme riskini azaltır.
  • Bu harika meyve ayrıca folik asit bakımından da zengindir ve bu sayede hamilelik sırasında vücudunuzu güçlendirir ve doğum kusurlarını önleyebilir.
  • Narın çekirdekleri yenidoğanda beyin hasarını da azaltabilir.
  • İlk trimesterde geç dönemde yüksek risk taşıyan gebeler bu  meyveyi yerse, daha sağlıklı bebek sahibi olma olasılıkları artabilir.
  • Anne sütünü arttır ve kanı temizler.
  • Ayrıca narın kadınlarda kısırlığı tedavi ettiğine yönelik bazı kaynaklar mevcuttur.

Ancak nar ekstresinin hamile kadınlarda uterus kasılmalarına neden olduğu tespit edildiği için kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Narı yiyerek tüketmek, ondan faydalanmanın en iyi yolu olabilir.

Narın gribe faydaları

Grip ya da soğuk algınlığından korunmak istiyorsanız C vitamini ağırlıklı beslenmek size yardımcı olacaktır. Nardaki yüksek C vitamini miktarı grip ve soğuk algınlığına karşı vücudu koruyabilir ve bu hastalıkların semptomlarını azaltabilir. Gün boyunca bir litre suyla seyreltilmiş 1 ila 2 bardak taze nar suyu içmek gribin en yaygın görüldüğü sonbahar ve kış aylarını daha rahat atlatmanızı sağlar.

Narın tansiyona faydası

Yüksek tansiyon (hipertansiyon), inme ve kalp krizi oluşumunun nedenlerinden biridir. Yaş ve cinsiyete bağlı olmadan ortaya çıkan tansiyon, insan yaşamı için büyük bir tehlike taşır. Narın taze suyu, yüksek tansiyonun düşmesini sağlayan güçlü bir kaynaktır. Yapılan bir çalışmada, yüksek tansiyonu olan bireyler 2 hafta süreyle günde 150 ml nar suyu tüketmiştir ve sonucunda tansiyonlarında belirgin bir düşüş görülmüştür.

Narın eklem romatizmasına (Artrit) faydaları

Eklem romatizması (Artrit), bir veya daha fazla eklemin iltihaplanmasıdır ve yaşla daha da kötüleşen ağrı ve eklem tutukluğuna neden olur. Nar, içeriğinde bulunan iltihap karşıtı flavonoller sayesinde ve bir antioksidan kaynağı olduğu için doğal eklem romatizması tedavisinde başı çeker.

Hayvanlarla yapılan bazı çalışmalarda, narın çekirdek ekstresinin kollajen kaynaklı artritin başlangıcını ve etki alanını azaltabileceği bulunmuştur. Ayrıca bu çalışmalar bu besinin artrit ve eklem iltihabının şiddetini önemli ölçüde azalttığını göstermektedir.

Narın kalbe faydaları

Yapılan birkaç çalışma, narın kalp kaslarına oksijen tedarikini hızlandırabileceğini ve kardiyovasküler hastalıkyüksek tansiyon ve koroner kalp hastalığı gibi birçok kalp rahatsızlığının tedavisine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Narın anti-trombosit aktivitesinin, arteryel plak ve kan pıhtılarına yardımcı olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle, en az 3 ay boyunca günde sadece bir bardak taze sıkılmış nar suyu kalp sağlığında önemli bir iyileşme sağlayabilir.

Nar suyunun kadınlara faydaları

  • Kadınlarda östrojen seviyesini dengeler, günde bir bardak nar suyu içilmesimenopoz problemleriyle mücadeleye yardımcı olur
  • Narın antioksidan özellikleri cilt hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunabilir ve kırışıklıkları ve sarkık cildin yaşlanma belirtilerini tersine çevirebilir
  • Narın çekirdeğinin yağı saçları besler ve saçların daha rahat taranmasını sağlar
  • Bu muhteşem meyve demir açısından zengin bir besindir. Ön çalışmalar, narın özellikle anemiye bağlı adet düzensizliğine yardımcı olabileceğini doğrulamıştır.
  • Nar lif bakımından zengin olduğu için, mantar enfeksiyonunun tedavisine de yardımcı olabilir. Hastalıktan sorumlu mantarları öldürür ve faydalı olanları çoğaltır.

Nar suyunun hafızaya faydaları

Bilimsel çalışmalar, narın çekirdeklerinde ve suyunda bulunan polifenollerin hafıza ve bilişsel fonksiyonlara faydalarını kanıtlamıştır.

  • Özellikle ameliyat sonrası hafıza tutulumunda narın belirgin faydaları vardır.
  • Bir başka çalışmada, hafıza şikayetleri olan yaşlı bireyler, dört hafta boyunca nar suyu veya tat benzerliği olan bir plasebo içeceğinden 1 bardak içtiler. Nar suyu içen deneklerde, plasebo içen deneylere oranla sözel ve görsel bellek alanlarında önemli ölçüde olumlu farklar tespit edilmiştir.
  • Buna ek olarak, hayvanlarla yapılan bir çalışma, beslenmeye nar eklemenin, Alzheimer hastalığının başlangıcını ya da ilerlemesini geciktirdiğini kanıtlamış ve Alzheimer’in doğal tedavisinde narın kullanılabileceği belirtilmiştir.
  • Bir başka hayvan çalışması da, narın çekirdek ekstresinin, antioksidan ve serbest radikalleri uzaklaştırıcı etkileriyle ilgili olarak hafızayı ve kas koordinasyonunu geliştirici etkileri gözlemlenmiştir
  • Narın cinselliğe faydaları

Artık günümüzde narın faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Ancak son yıllarda tüm bu faydalarına ek olarak narın viagra etkisinden sıkça bahsedilmeye başlanmıştır. Margaret Üniversitesi’de yapılan bir araştırmada, saf nar suyu tüketimininkan basıncı ve ruh hali üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra tükürük testosteron düzeylerini önemli ölçüde artırdığı bulunmuştur. Yükselmiş testosteron, cinsel istek artışına yol açabilir.

Narın kabuğunun faydaları

  • Narın kabuğu, taneleri gibi doğrudan tüketilmemelidir. Narın kabuğunu tüketmek için en iyi yöntem su ile kaynatmak veya kabukları güzelce ezmektir.
  • Narın kabukları kaynatılarak içildiğinde mide ve bağırsakları temizler.
  • İshal ve kabızlık gibi sindirim problemlerini ortadan kaldırır.
  • Dövülerek öğütülen nar kabukları, yaralara sürüldüğünde iyileşmeyi hızlandırır
  • Yarım litre su ile kaynatılan nar kabukları süzüldükten sonra günlük olarak 1 çay bardağı tüketilebilir. Bu çay basura iyi gelir.

Narın zararı var mı, kimler nar tüketmemeli?

  • Kolesterol ve yüksek tansiyon ilaçlarından bazıları, narın suyu ile tüketilmemelidir. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin, düzenli olarak nar suyu tüketmeden önce doktora başvurmaları gerekir.
  • Narın şeker oranı, diğer meyvelere oranla daha yüksektir. Diyabet ya da obezite hastalığı olan bireylerin, bu meyvenin tüketimine dikkat etmeleri gerekir.
  • Nar suyu bazı durumlarda gaz problemi yaratabilir. Fazla nar suyu tüketimi çocuklarda ve yetişkinlerde şişkinlik oluşturabilir.
  • Nar ekstresi hamile kadınlarda uterus kasılmasına neden olabilir.
Bu meyve, nadiren de olsa alerjiye yol açabilir. Alerjiyi ortayan çıkaran somut bir durum yoktur. Ancak yedikten sonra vücutta beklenmedik bir tepkime oluşuyorsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu