Sağlık

Kefir Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kefir, inek, koyun veya keçi sütüne kefir mayası eklenerek yapılan sağlık için çok faydalı fermente bir içecektir. Probiyotik özellikte birçok bakteri ve ihtiyaç duyulan besin kaynaklarının birçoğunu içerir.

Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde yüzyıllardır kullanılan kefir bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla mücadele etme gücünü artırır. Kefir antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Kalp, yüksek tansiyon, diyabet, obezite, gut, alerjik astım ve kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olabilir. Kemik gelişimi ve sağlığına katkılarından dolayı özellikle çocukların ve yaşlı kadınların sıkça tüketmeleri önerilir. Ayrıca laktoz intoleransı olan kişiler kefiri rahatlıkla günlük diyetlerine ekleyebilirler.

Kefir Nedir?

Kefir, sütün özel bir maya ile fermente edilmesi ile üretilen ayran kıvamında hafif ekşimsi fermente bir içecektir. Probiyotik gıda grubunun besin değeri en yüksek üyesidir. Keyf sözcüğünden türetilmiştir ve içenin kendini iyi hissettiği anlamına gelir. Kuzey Kafkas kökenli bu içeceğin 2 çeşidi vardır: Geleneksel olarak inek, koyun, keçi sütünden üretilen süt kefiri ve kuru ya da taze meyvelerle fermente edilen su (şekerli) kefiri.

Hindistancevizi, pirinç, soya gibi bitkisel süt kaynaklı alternatifleri de yapılabilmektedir. Proteinkalsiyumfosformagnezyum ve D vitaminiB12 vitamini ve B2 vitamini deposudur. Ayrıca AECK, B1, B3 vitaminleri, demir ve potasyum mineralleri, sağlığa katkıda bulunan organik asitler, peptitler gibi birçok biyoaktif bileşikler de içerir.

Kefirin Faydaları Nelerdir

Kefirde 61 farklı mikroorganizma bulunduğu için birçok fermente süt ürününden çok daha güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler olarak bilinen bu kefire özgü mikroorganizmalar bedensel ve zihinsel sağlığa birçok fayda sağlayabilir

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip probiyotik Lactobacillus kefiri ve karbonhidrat kefiran içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalığa karşı vücut direncini artırabilir. Salmonella, Helicobacter pylori ve E.coli gibi çeşitli zararlı bakterilerin gelişimini engelleyebilir.

Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir. Yapılan bir deneyde parazit bulaşmış farelere kefir verildiğinde semptomların azaldığı gözlenmiştir. Yaraları çabuk iyileştirebilme özelliğine de sahiptir.

Kemiklerin Güçlenmesini Sağlar

Zengin bir kalsiyum deposudur. Kemik gelişimi ve sağlığına ciddi katkılarda bulunur. Kemik hücrelerindeki kalsiyum emilimini artırabildiğinden özellikle yaşlı kadınlarda yaygın görülen osteoporoz (kemik erimesi) gelişimini önemli ölçüde yavaşlatabilir. Aynı zamanda kalsiyum metabolizmasında merkezi bir rol oynayan K2 vitamini deposudur. Düzenli K2 vitamini alımı kemiklerin kırılma riskini %81 azaltabilmektedir.

Kanserden Korur

Bazı hayvan çalışmaları kefirin kanser hücresi (tümör) büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir. Ayrıca bir araştırma, kefir ekstresinin insan meme kanseri hücrelerinin sayısını %56 oranında düşürdüğünü saptamıştır ancak çalışmalar kesin bir sonuca varmak için yeterli değildir.

Alerjiyi Engeller

Alerjik reaksiyonlar, bazı gıdalara veya maddelere karşı tepkiden kaynaklanır. Aşırı duyarlı bir bağışıklık sistemine sahip kişiler, astım gibi durumları tetikleyebilecek alerjilere daha yatkındır. Hayvan çalışmalarında kefirin alerji ve astıma bağlı enflamatuar yanıtları baskıladığı gözlenmiştir. Ancak bu etkileri daha iyi araştırmak için insan çalışmalarına da ihtiyaç vardır.

Sindirimi Ve IBS İle Mücadeleyi Destekler

Sindirim sistemimizde hem yararlı hem de zararlı bakteriler vardır ve aralarındaki dengeyi korumak sindirim sağlığının önemli bir parçasıdır. Hastalıklar, enfeksiyonlar ve antibiyotikler bu dengeyi bozabilir.

Güçlü bir probiyotik olan kefirin içerdiği dost bakteriler dengeyi tekrar sağlayabilir. Gaz, hazımsızlıkishal, kabızlık vb. sindirim rahatsızlıkların oluşumunu önleyebilir. Ayrıca İrritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi birçok sindirim sorununu hafifletebilir, mide ülseri ve ince bağırsaktaki peptik ülsere iyi gelebilir.

Kefir Ve Laktoz İntoleransı

Sütlü gıdalarda laktoz adı verilen doğal bir şeker bulunur. Birçok insan, laktozu düzgün şekilde sindiremez. Bu duruma laktoz intoleransı denir. Kefir gibi fermente süt ürünlerindeki laktik asit bakterileri, laktozu laktik aside dönüştürdüğünden içerdikleri laktoz miktarı sütten çok daha düşüktür. Ayrıca laktozu daha da parçalamaya yardımcı olabilen enzimler içerirler. Bu nedenle, laktoz intoleransı olan kişiler sıklıkla kefir içebilirler.

Kefir Ve Gut

Kefir kandaki ürik asit miktarını azalttığından vücutta yüksek seviyelerde biriken ürik asit sonucu gelişen gut hastalığının tedavisinde etkili olmaktadır.

Ayrıca Kefir;

  • Biotin ve B12 vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilir.
  • Çalışmalarda toplam kolesterolü düşürdüğü ve kan şekerini dengelediği saptanmıştır.
  • Ruh halini iyileştiren, sinir sistemini gevşeten, uykuyu düzene sokan sakinleştirici ve iç ferahlatıcı bir etkiye sahiptir.
  • Migren hastalarına özellikle önerilir.

Badem Sütü Mü? İnek Sütü Mü Tüketmeliyiz?

B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Meme Kanserinden Korunmanın Yolları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu