Ordan BurdanSağlık

Fazla Et Tüketmenin Neden Olabileceği Hastalıklar

Kurban bayramında kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçılması ve eş-dost, aile ziyaretleri nedeniyle öğün saatlerinin düzensiz hale gelmesi bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.

Kurban bayramında kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçılması ve eş-dost, aile ziyaretleri nedeniyle öğün saatlerinin düzensiz hale gelmesi bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bu durumda da fazla et tüketmenin getirdiği bazı rahatsızlıklar meydana çıkabiliyor. İşte sizler için fazla et tüketmenin neden olabileceği hastalıkları derledik…

Fazla Et Tüketmenin Neden Olabileceği Hastalıklar

Türkiye’de et ağırlıklı beslenmenin yaygın olduğu şüphesiz. Dünya Sağlık Örgütü, son yıllarda haftada 500 gramdan fazla et tüketmenin sağlığa olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Dünya Kanser Araştırma Derneği de özellikle sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etleri kanserojen özellikler taşıdığı konusunda uyarıyor. Öte yandan, etin kaliteli bir protein olduğu biliniyor. Ancak etin her gün tüketimin sakıncalı olduğu belirtiliyor.

Bu nedenle toplam haftalık tüketilmesi gereken et miktarının dengeli şekilde günlere ayrılması gerekiyor. Böylece hem doğru beslenme gereği olan protein alımına katkı sağlanıyor, hem de fazla et tüketiminin yaratabileceği sağlık sorunlarının da önüne geçilmiş oluyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmasa da aşırı et tüketimi sakıncalı. Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı ve önemli bilgiler paylaştı.

Et Sindirimi Zorlaştırıyor

Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki ediyor ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabiliyor. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanıyor. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunları azaltabilmek için tüketim miktarının yanında pişirme tekniklerine de dikkat etmek gerekiyor. Kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor yöntemler yerine, haşlama ve ızgaranın tercih edilmesi oluşabilecek problemleri bir nebze de olsa önlüyor.

Et Yediğinizde Daha Çok Su İçmeyi Asla Unutmayın

Hızlı ve çok miktarda et tüketimi, bağırsak alışkanlığı üzerinde de değişim yaratarak kabızlık sorununu ortaya çıkarabiliyor. Bunu önlemek için etle birlikte mutlaka salata ve sebze gibi lif içeriği yüksek gıdalara yer vermek gerekiyor. Ayrıca gün içindeki sıvı tüketiminin de mümkün olduğunca artırılması önem taşıyor.

Fazla Yağ Safra Kesesini Rahatsız Ediyor

Et tüketimi beraberinde yağ tüketimini de getiriyor. Diğer yemeklerle birlikte etteki yağ da miktarın artmasına yol açıyor. Bu safra kesesi ve pankreas üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Özellikle safra kesesinde taş ya da çamur olanların şikâyetleri artıyor. Dolayısıyla çok yağlı bir yemek yedikten sonra bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkları olan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerekiyor. Bu kişilerin safra keselerinde bir problem olup olmadığının araştırılması çok önemli.

Böbrek Taşları Artabiliyor

Fazla et tüketimiyle birlikte ürik asit miktarı da yükselebiliyor. Buna bağlı olarak, gut hastalığı olan kişilerin eklemlerinde ağrılar başlayabiliyor. Böbrek taşı problemi olanlarda da ürik asit yükselmesine bağlı taş miktarında artış yaşanabiliyor. Özellikle, gut hastalığı olan ve böbreklerinde taş bulunan kişiler çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor.

Kolesterolü Fırlatıyor

Etle birlikte yağlı gıda tüketiminin abartıya kaçılmasının yaratabileceği zararlardan biri de kolesterol yüksekliği. Kan kolesterol değerlerinin yükselmesi özellikle kalp damar hastalığı olanlar için risk oluşturabiliyor. Dolayısıyla yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olanlar muhtemel sorunların önüne geçmek için günde 100 gramdan fazla et tüketmemeli.

Et Tüketmenin Kuralları

  • Yaratabileceği etkiyi azaltmak için eti mutlaka sebze ve meyve ile birlikte yiyin.
  • Kabızlık yaşamamak için günde 8-10 bardak su için.
  • Sindirimi kolaylaştırmak ve hazım problemlerini en aza indirmek için eti iyice çiğneyin.
  • Gün içinde mümkün olduğunca hareket etmeye özen göstererek sindirim sisteminize yardımcı olun.
  • Tükettiğiniz etin mümkün olduğunca yağsız olmasına dikkat edin.
  • Izgara ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş eti tercih edin.
  • Sindirimi daha da zorlaştıracağı için yatmadan 4 saat öncesinde et tüketmemeye çalışın.
  • Etle birlikte kalorisi yüksek içerecekler içmeyin.

Uri: The Surgical Strike İzle (Hindistan Ordusunun Ülkede Gerçekleşen Terörist Saldırısına Karşı Mücadelesi)

Evde Kolay Domates Salçası Yapımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu