Ordan BurdanSağlık

Yaz Aylarının Vazgeçilmez Meyvelerinden Kirazın Faydaları Nelerdir?

Yaz aylarının en renkli ve en sevilerek tüketilen meyvelerinden birisi kirazdır. Yazın habercisi olan kirazın iç açıcı renginin, kokusunun ve tadının yanı sıra sağlığa olan faydaları da anlatmakla bitmeyecek kadar çok... Zengin vitamin ve mineralleri ile pek çok hastalığın tedavisinde rol almaktadır. Peki kirazın faydaları nelerdir?

Bilimsel adı Prunus avium olan kiraz, en romantik meyvelerden biridir. 3-4 metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişir ve ılıman iklimi sever. Çapı yaklaşık 2 cm olan yenilebilir etli meyvelerle çevrili sert bir çekirdeğe sahiptir. Kabuğu parlak kırmızı veya mor renklidir. Dünyanın her yerinde yenir ve çoğu zaman favori bir lezzet veya içerik maddesidir. Kirazlar, sağlığımız üzerinde çok fazla iyi etkiye sahip olan zengin anti-oksidan içeriğine sahiptir.

Kiraz tüketimi belirli kanser türlerinin önlenmesine, iltihaplanmaların azaltılmasına ve gutun önlenmesine, artritik ağrılardan kurtulmaya ve hatta karın yağlarının azaltılmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, kirazlar ayrıca sağlıklı uykuyu destekler, egzersiz sonrası kas ağrısını azaltır, inme riskini azaltır ve cildinize ve saçınıza bakım yapar. İşte kirazın faydalarından bazıları:

Kirazın Faydaları Nelerdir?

Vitamin Açısından Zengin: C,A ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan kiraz, uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilen sağlıklı bir meyve, özellikle ödem atma ve idrar söktürme özelliği olan kiraz sapı da son günlerde oldukça revaçta olmaya başladı.

Enfeksiyon Önleyici: Kiraz fitokimyasallar açısından zengindir. Aynı şekilde bir flavonoid olan quercetinki içinde hem anti-kanser bir oluşum, hem de anti-imflamotoral ve antihistaminik (alerji ve enfeksiyon önleyici) özellikler taşıyan bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur.

Kolesterolü Düşürür:  Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Sindirimi Düzenler: Bağırsak sağlığına da iyi gelen kiraz, kabızlığı önlemede etkilidir ve iyi bir sindirim düzenleyicidir.

Böbrek Sağlığına Faydalıdır: Böbrek taşı problemi yaşayanlar için de ideal olan kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir.

Karaciğeri Rahatlatır: Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir.

Sigara Bırakmada Yardımcı: Sigarayı bırakmak isteyen kişilere de faydalı olan kiraz, nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.

Damar Sertliğine İyi Gelir: Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için artrit (romatizma), gut hastalığı, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de etkili oluyor.

Uyumana Yardımcı Olur: Kiraz, uykusuzluk tedavisinde etkili olan ve aynı zamanda sağlıklı eklemlerin korunmasına yardımcı olan önemli miktarda melatonin içerir. Uyku bozukluklarından muzdarip insanlar diyetine kiraz katılabilir. Ayrıca kiraz suyunun içilmesi, uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olur.

Alzheimer Hastalığını Önler: Diyete kirazın dahil edilmesinin, kişinin Alzheimer ha”””muzdarip kişilere kiraz tavsiye etmektedir. Bunun sebebi, zengin anti-oksidan içeriğine sahip olmasındır.

Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir?

Kurutulmuş Kiraz Sapının Faydaları!Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu