Ordan BurdanSağlık

“İnatçı Karın Yağlarının 3 Nedeni”

Yaza girerken kışın biriktirdiğimiz o göbeklerin gitme vakti geldi de geçiyor bile... Bu sebeple bir türlü gitmek bilmeyen İnatçı Karın Yağlarının 3 Nedeni!

Yaza girerken kışın biriktirdiğimiz o göbeklerin gitme vakti geldi de geçiyor bile… Bu sebeple bir türlü gitmek bilmeyen İnatçı Karın Yağlarının 3 Nedeni!

Al Ver Döngüsü

Eğer sık sık kilo alıp veriyorsanız, bu al ver döngüsü karın bölgesi yağlanmanızdan kurtulmanıza engel oluyor olabilir. Kilo döngüsü, vücudun belirli aralıklarla kilo verip almasıdır. Bu döngü diyet yapmanın sonucunda oluşuyorsa, buna Yo-Yo Sendromu denir, evet yanlış duymadınız hepimizin bildiği bir ileri bir geri hareket eden  oyuncak olan yo-yo. Kilo döngüsü 2 -4 kilo alıp vererek de olabilir, 25 kilolara da çıkabilir. Kiloları geri aldığınızda, vermek daha zor olur. Bir balonu durmaksızın şişirip söndürdüğünüzde balon pörsümeye başlar. Sürekli kilo alıp veren insanların metabolizması yorulduğu için, kilolarını yeniden vermesi, ilk defaya göre daha zor olur. Bu durum obeziteye davetiye çıkartabilir. Ayrıca Yo-yo diyetlerinin, yağların depolanmasına destek olan bir enzim olan lipoprotein lipazı (LPL) arttırdığı gösterilmiştir. Eğer al ver döngüsü yaşıyorsanız ve karın bölgesi yağlanmasından şikayetçiyseniz, düzenli egzersizi ihmal etmeyin. Düzenli egzersiz,  LPL seviyelerini ve karın bölgesi yağlanmayı azaltmaya yardımcı olur.

Yetersiz Uyku

Eğer uzun süredir düzensiz uyku uyuyorsanız, stres seviyeniz yüksekse karın bölgesi yağlanmanızın altında yatan sebep bu olabilir. Yapılan çalışmalar, yetersiz uykunun özellikle karın bölgesi yağlanmasına sebep olabileciğini gösteriyor. Günde ortalama 6 saat uyuyan bireylerin bel çevreleri, günde 9 saat uyuyanlara göre 3 cm daha fazla. Ve daha kısa uyuyanların vücut ağırlıkları da daha yüksek. Ayrıca yetersiz uykunun diyabet gibi metabolik hastalıkların gelişmesine katkıda bulunabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Beslenme Düzeni

Eğer karın bölgesi yağlanmanız varsa ve bundan kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız, beslenme düzeninizde bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Yeterli protein, yeterli lif ve sağlıklı yağlardan zengin bir beslenme programının yanı sıra basit şekeri ve şeker içeren besinleri de sınırlamanız gerekiyor. Lifli besinler, antioksidan içeren sebze ve meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller karın bölgesi yağlanmanın azalmasına yardımcı olur. Ayrıca yapılan çalışmalar, kateşin olarak bilinen yeşil çaydaki maddelerin yağ yakımına ve özellikle karın bölgesi yağlanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

O Göbek Eriyecek! 7 Adımda Zayıflama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu