Ordan BurdanYaşam

Oku Serisinde Bugün “Kaşağı” – Ömer Seyfettin

Oku serimizde bugün Ömer Seyfettin'in Kaşağı adlı kitabını okumanızı tavsiye ediyoruz. Ölüm yıl Dönümünde Ömer Seyfettin'i saygı ve rahmetle anıyoruz..

Kaşağı‘nın ilk yayınlanması Ömer Seyfettin‘in ölümünden 6 sene sonra Ali Canip Yöntem tarafından hazırlanan bir derginin içinde yapılmıştır. Kaşağı kitabı, kardeşine iftira atıp, onun ölümünden sonra vicdan azabıyla yanıp tutuşan bir çocuğun dramını anlatmaktadır.

Ömer Seyfettin, Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. Ayrıca Türkiye kısa hikâyeciliğinin kurucu ismidir. Aynı zamanda edebiyatta Türkçülük akımının kurucularından olup, Türkçede sadeleşmenin savunucusudur.

Oku Serisinde Bugün “Kaşağı” – Ömer Seyfettin

Kaşağı’nın Kısa Özeti :

İki kardeş olan Hasan ve Kahraman ailesiyle birlikte bir çiftlik evinde yaşarlar. Bu çiftlikte atlar da bulunmaktadır. Her çocuk gibi onların da atlara olan ilgisi büyüktür. Çiftlikte atların bakımını, yemeğini ve temizliklerini çiftliğin seyisi olan Dadaruh diye birisi yapar. Çocuklar her gün Dadaruh’ un atları kaşağı lamasını ve atlara bakım yapmasını izlerler. Bir gün Kahraman atlardan birini kimse yokken kaşağılamak ister ama her gün Dadaruh un yaptığı kaşağı ortada yoktur arar ama bulamaz etrafa iyice baktıktan sonra Dadaruh a hediye gelen ve çok sevdiği hiç kullanılmamış kaşağıyı bulur. Heyecanlı bir şekilde bulduğu kaşağla yapmaya başlar ancak kaşağı çok yeni olduğu için atların canını yakmaktadır. Atlar huzursuz olurlar oda bunu engellemek için kaşağıyı duvara sürter böylece kaşağının uçları bozulur. Bu durum Kahramanı çok sinirlendirir. sinirinden kaşağı yı fırlatır, yere çarpan kaşağı orada kırılır. Kaşağının kırıldığını görünce kaçar. Sabah babası kırılmış kaşağı görünce kimin yaptığını sorar kahraman’ da suçu kardeşi Hasan’ a atar Hasan bir daha ahıra girmeme cezası alır. iftira atan Kahraman böylece ceza almadan kurtulacağını düşünür. Bu olayın üzerinden bir yıl sonra. Hasan çok hastalanır ve ölür. Kahraman’ ın yaşadığı üzüntü ona büyük bir ders olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu