Ordan Burdan

Ömer Seyfettin Kimdir ?

Ömer Seyfettin'i saygı ve rahmetle anıyoruz..

Türk Edebiyatında en önde gelen hikaye yazarlarından olan Ömer Seyfettin Kimdir? Ömer Seyfettin’in hayatı ve bıraktığı eserler…

Ömer Seyfettin Kimdir ?

Ömer Seyfettin’in Hayatı

Ömer Seyfettin, 11 Mart 1884 yılında Balıkesir, Gönen’de dünyaya gelmiştir. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey ve Fatma Hanım’ın dört çocuğundan biridir. Okula Gönen’de başlayan Ömer Seyfettin ailesiyle, İnebolu, Ayvancık ve son olarak da İstanbul’a gelmiştir.

Ömer Seyfettin, 1893 yılında Mekteb-i Osmani’de Askeri Baytar Rüştiyesi’de kaydoldu. 1896 yılında Kuleli Askeri İdadisine kayıt yaptırdı. Ardından Edirne Askeri İdadisi’ne nakil olundu. Edirne deki öğrenciliği sırasında ilk edebi çalışması olan şiirlerini burada yazdı. İdadi’ti 1900’de bitirip İstanbul’a geri döndü. Mekteb-i Harbiye-i Şahane’ye başladı. Şiirleri İstanbul’da Mecmua-i Edebiye dergisinde yayınlanmaya başladı.

Ömer Seyfettin, mezun olduktan sonra asteğmen rütbesiyle Selanik’te bulunana Redif taburuna tayin edildi. Ardından İzmir Jandarma Okulu’na öğretmen olarak atandı. Bomba, Beyaz Lâle, Tuhaf Bir Zulüm adlı hikâyelerini Balkan çetecilerinin Türk düşmanlığını dile getirdiği izlenimlerinin sonucunda yazmıştır. Ali Canip’e yazdığı mektup yeni lisan hareketinin başlamasına vesile olmuştur.

Ziya Gökalp’in de tavsiyesiyle 1910 yılında askerlik görevinden ayrılmıştır. Selaniğe yerleşip hayatını öğretmen ve yazar olarak sürdürmek istemiştir. Rumeli’nin tek Türk bilim ve edebiyat dergisinin ismi Akil Koyuncu’nun istek ve ısrarı üzerine Genç Kalemler olarak değiştirilmiştir. Ömer Seyfettin’in 1911 yılında ilk yazısı burada yayınlanmıştır.

Ömer Seyfettin Kimdir?
Ömer Seyfettin

Balkan Savaşının başlaması üzerine Genç Kalemler yazı heyeti dağılmıştır. Ömer Seyfettin tekrardan orduya çağrılmış ve esir düşmüştür. 10 aylık esareti sırasında hem okumuş hem de bir çok yazı kaleme almıştır.

Ömer Seyfettin, 1913’te esaretten kurtulunca İstanbul’a geri dönmüştür. Enver Paşa’nın organize ettiği Bab-ı Ali Baskını’na katılmıştır. Daha sonra askeriyeden tekrar ayrılmış ve öğretmenlik ve yazarlık yapmaya başlamıştır. Türk Sözü dergisinin başyazarı olmuştur. Bu dergide Türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar yazmıştır.

Ömer Seyfettin 1915 yılında Doktor Besim Ethem Bey’in kızı Calibe Hanım’la evlenmiştir. Fahire Güner isminde bir kızları olmuştur. Fakat 1918 yılında bu evlilik sonlandırılmıştır. 

Ömer Seyfettin’in hikaye ve makaleleri bir çok dergi ve gazetede yayınlanmıştır. Bu hikayeleri yazarken öğretmenlik görevine devam etmiştir.

Ömer Seyfettin’in hastalığı 25 Şubat 1920 yılında artmaya başlayınca 4 Mart günü hastaneye kaldırılmıştır. 6 Mart 1920 tarihinde ise vefat etmiştir. Ölümünün sonradan şeker hastalığından dolayı olduğu anlaşılmıştır. İlk olarak  Kadıköy Kuşdili Mahmut Baba Mezarlığı’na defnedilmiş ardından çeşitli sebeplerden dolayı oradan kaldırılıp Zincirli kuyu Mezarlığına defnedilmiştir.

https://www.kivitadinda.com/2019/03/oku-serisinde-bugun-kasagi-omer-seyfettin-in-olum-yil-donumu-anisina/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu