Kişisel BakımOrdan BurdanSağlık

Ayak Kokusunu Önlemenin Yolları!!

Ayak kokusu kadın erkek herkesin muzdarip olduğu bir konu.

Bir ortama girdiğinizde ayakkabınızı çıkarıp çıkarmama konusunda tereddütler yaşıyor olabilirsiniz. Acaba ayağım kokmuş  mudur ?  Ortamda ki  insanlar kokuyu fark edip rahatsız olurlar mı ? Bunun gibi şeyleri düşünüyor olabilirsiniz. Gerçekten de ayak kokusu utanılmaya neden olacak bir durum. Kadın , erkek herkesin genelde bu konuyla başı dertte. Gelin ayak kokusunu bu yöntemlerle ortadan kaldıralım.

Ayak Kokusu Neden Olur?

Ayaklarda yaşanan kokunun sebebini araştıran birçok insan “Ayak kokusu neden olur” sorusunu da emin olun çokça sormuştur ya da konu hakkında araştırma yapmıştır. Ayak kokusunun nedeni olarak sadece bir sebep sunmak yeterli olmayacaktır. Ayak kokmasının genetiklikten tutun da stres ve şeker hastalığına kadar birçok sebebi olabilir.
İçeriğimizin bu bölümünde sizlere ayak kokusunu nedenleri maddeler halinde yazdık; İşte,”ayak kokusu nedenleri”

  • Aileden gelen bir genetik yapıdan dolayı ayak kokması gerçekleşebilir.
  • Az su için insanlarda ayak kokma sorunu yaşanır
  • Ter bezlerinin çok fazla çalışmasından dolayı ayak kokması yaşanabilir.
  • Mantar enfeksiyonu ayak kokmasının başlıca sebeplerindendir.
  • Başka bir hastalık için kullandığınız ilaçlar ayak kokmasına sebep olabilir.
  • Stres
  • Şeker hastalığı
  • Troid bezi hastalığına yakalanan insanlarda ayak kokusu yer almaktadır.

Ayak Kokusunu Giderme Yöntemleri :

1. Temizlik

İlk dikkat edeceğiniz şey temizliktir. Ayağınızın ve çorabınızın temiz olmasına özen gösterin. Her gün ayağınızı yıkayın ve temiz çorap kullanın. Çoraplarınızı ertesi gün giydiğinizde ayağınız temiz dahi olsa çoraptaki bakteriler daha hızlı üreyecek ve koku oluşumu hızlanacaktır. Ayrıca gün içinde ayağınızı yıkıyorsanız, iyi kurulamaya özen gösterin. Islak bıraktığınız ayak, özellikle parmaklarınızın arası koku oluşumunu arttırır. Ayakkabılarınızı da temiz tutmalısınız. Koku yerleşmişse mutlaka onu yıkamalısınız. Çamaşır makinesinde düşük ısılarda spor ayakkabılarınızı yıkayabilirsiniz. Eğer klasik bir ayakkabıysa ya da yıkanamıyorsa tabanlığını mutlaka değiştirmelisiniz. Yılda 2 kere iç tabanlığını değiştirdiğiniz ayakkabınızın koku sorunu olmadığını göreceksiniz.

2. Çorap Seçimi

Giydiğiniz çoraplarınıza özen göstermeniz ve dikkatlice seçmeniz gerekiyor. Ayak terinizi emebilecek özellikte yani pamuk çoraplar tercih etmelisiniz. Pamuk yapısı gereği daha çok nem tutar ve havalanma sağlar. Naylon malzemeler daha çok terlemeye sebep olur. Eğer naylon ve türevi çoraplar giyerseniz kokunun arttığını zaten fark edersiniz. Bu yüzden kesinlikte tercihiniz pamuktan yana olmalıdır. Ayak kokunuz için antibakteriyel özellikli çoraplar da mevcut. Bakteri oluşumunu önleyeceği için koku oluşumunu en aza indirecektir ve kullanmanız fayda sağlayacaktır. Ayrıca kokulu çorap diye geçen koku içeren çoraplar da yardımcınız olabilir.

Ayak Kokusuna Pratik Çözümler :

1. Karbonat

Ayak kokusu karbonat ile tedavi edilebilmektedir. Karbonat ayak kokusuna sebep olanterin PH değerini dengeler. Ayak kokusunu karbonatla önlemek için akşamları ayaklarınızı karbonatlı su içinde bekletirseniz faydalı olacaktır. Bir leğen içine 2-3 kaşık karbonat koymanız yeterlidir. 10 gün süreyle bunu yapmanız gerekiyor. Eğer yine fayda etmiyorsa, ayakkabılarınızın ve çoraplarınızın içine çok hafif karbonat serpiştirip giyin. Kokunun gittiğini göreceksiniz.

2.Lavanta Yağı 

1 litre suyun içerisine bir çorba kaşığı lavanta yağı ekleyin. Ayaklarınızı bu karışımın içerisinde 15 veya 20 dk boyunca bekletin. Lavanta yağının düzenli olarak kullanılmasının ayak kokusuna kesin çözüm olduğu söylenmektedir.

Lavanta Yağı

2. Sirke

Sirke her derdin devası olduğu gibi ayak kokusuna da çare olmaktadır. Sirkede bulunan asitler bakteri oluşumunu önler ve kokuyu giderir. Akşamları sirkeli su hazırlayıp ayaklarınızı 15-20 dakika içinde bekletin. 10 gün süreyle bunu uygulayın. Ayrıca duştan sonra, ayaklarınızı sirkeli su ile yıkadığınızda kokunun yok olduğunu da göreceksiniz.

4. Çay

İçerdiği tanik asit sayesinde bakterilerin yetişme ortamını engelleyen diğer bir doğal besindir. Ayrıca çay ter bezlerini ve gözenekleri küçültür. Böylece terlemeyi de azaltır. Kullandığınız poşet çayları atmayın. Yıkadığınız ayağınıza koyarak 10 dakika bekleyin, ardından su ile durulayın. Faydasını göreceksiniz.

 

 

Pürüzsüz Ayaklara Sahip Olmak İçin Kolay Kür Tarifi!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu