Sağlık

Unutamama Hastalığı “Hipertimezi” Nedir?

Hipertimezi, unutamama hastalığı olarak bilinen kişinin geçmişinde olup biten her şeyi en ince ayrıntısına kadar hatırlayabildiği olağanüstü bir yetenektir. Dünya genelinde sadece bir avuç insanın sahip olduğu nadir görülen bir sendromdur. Hipertimeziyi gelin daha yakından inceleyelim…

Unutamama Hastalığı “Hipertimezi” Nedir?

Hipertimezi, nöropsikolojik bir durum olarak kabul edilen ve kişinin hayatındaki bütün anıları tarihleriyle birlikte hatırlayabildiği en ince ayrıntılarına kadar anlatabildiği bir durumdur. Bu tür kişilerin beyinlerinde ki depolama kapasitesi normal insanlarınkine göre daha büyüktür. Hipertimezi dünya üzerinde çok az görüldüğü için nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat psikolojik, genetik veya biyolojik faktörlerden kaynaklı olarak gelişebildiği düşünülmektedir.

Hipertimeziye unutamama hastalığına sahip kişiler, genelde bu durumu kontrol edilemez olarak tanımlarlar. Yaşadıkları olayları hiçbir çaba harcamadan istedikleri anda gözlerinin önünde o an oluyormuş gibi hatırlayabilirler.

Unutamama Hastalığının en güzel yanı kişinin sevdiği ve mutlu olduğu anları sürekli zihninde canlı bir biçimde tutabilmesi olayıdır. Fakat hipertimezinin dezavantajlı yanı ise bu tür yeteneğe sahip kişilerin yaşadıkları kötü olaylarıda unutamayıp sürekli hatırlamalarıdır. Bu durum da kişilerin zamanla zihin yapıları bozar ve hayat kalitelerini düşürür.

Hipertimezi Hastaları Neleri Hatırlar?

Unutamama hastalığına sahip kişiler, tarihleri ve o tarihler de olan her şeyi en ince ayrıntısına kadar hatırlarlar. Özel günler ve tatilleri, insanlar ile kurduğu ilişkileri ve hal ve tavırları, o tarihlerde ki hava durumunu ve yedikleri içtikleri her şeyi hatırlayabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu