Sağlık

Protein Tozu Nedir? Zararları Nelerdir?

Genel olarak vücut geliştiren sporcuların tercih ettiği protein tozu aşırı kullanıldığı takdirde oldukça zararlı bir takviye gıdaya dönüşebiliyor. Sağlık açısından oldukça tehlikeli olan protein tozunun kullanımı bilinçli ve dengeli olması gerekmektedir.

Protein Tozu Nedir?

Vücudun temel ihtiyaçlarından olan protein, kansızlık ve demir eksikliğini engellemeye, kas dokusunu ve vücut direncini güçlendirmeye yardımcı olur. Yumurta, et ve süt gibi doğal gıdalarda mevcuttur.

Yüksek miktarda protein içeriğine sahip olan protein tozu ise genel olarak bilinen peynir altı suyunun izolesi ile elde edilir. Fakat bunun haricinde soya, bezelye, kenevir proteinleri gibi bitkisel besinlerden veya yumurta gibi hayvansal kaynaklardan elde edilmektedir. Protein tozu doğal bir yolla üretilen bir besin maddesi olmadığından dolayı kullanımında bir uzman doktordan görüş almak gerekmektedir. Vücudun doğal dengesini bozabileceğinden dolayı aşırı alınması durumunda sağlık sorunlarına yol açabilir.

Profesyonel olarak spor yapanların ve vücut geliştiren sporcuların daha çok kullandığı protein tozları; sporcuların yeterli proteini doğal besinlerden sağlayamaması durumunda kullandığı bir besin takviyesidir. Protein tozları kullanımı sporcuların kas yapılarını artırabilmesine olanak tanır.

Protein Tozunun Zararları

  • Kalpte yorulma ve büyüme meydana gelebilir.
  • Böbrek ve karaciğer fonksiyonları bozulabilir.
  • Kemik erimesi görülebilir.
  • Mide rahatsızlıkları yaşanabilir.
  • Kilo artışı görülebilir.

Not: Sayfada bulunana içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu