Sağlık

Yengeç Sepeti Sendromu Nedir?

Yengeç sepeti sendromu, crab mentality olarak bilinen bir sendromdur. Sosyal psikolojide ve davranış bilimlerinde kullanılan bir terimdir. İş veya herhangi bir alanda aynı ortamda olan kişilerin birbirlerinin başarısını çekememesi ve engel olması durumuna denir. Gelin yengeç sepeti sendromu nedir daha iyi öğrenelim…

Yengeç Sepeti Sendromu Nedir?

Yengeç sepeti sendromunun çıkış noktasında bir hikaye vardır. Bu hikayede bir adam kumsalda yürürken bir balıkçıyla karşılaşır. Balıkçı yengeçleri tutmuş bir kovanın içerisine koymuş fakat kovanın kapağını kapatmamıştır. Yengeçlerin kaçabileceğini düşündüğünden dolayı balıkçıya kovanın kapağını kapatmamasının nedenini sorar. Balıkçı da ona “eğer kovanın içerisinde tek bir yengeç olsaydı kaçabilirdi. Fakat birçok yengeç olduğu için kaçamazlar. Çünkü bir yengeç kovadan çıkmaya kalktığında diğer yengeçler onu yakalar ve aşağı çekerler. Böylece yengeçlerin hiçbiri kaçamaz duruma gelir.” der.

Tek bir yengeç bir kovadayken çıkabileceği gibi, bir kaç yengeç bir araya gelince tek bir yengecin dahi çıkmaması için birbirlerini aşağı çeker ve hatta bacaklarını bile koparabilirler. yengeç sepeti sendromunu benimseyen insanlar kolay pes ederler ve başarısızlığa katlanamazlar. Başarılı insanları da yengeç örneğindeki gibi aşağı çekmeye çalışırlar.

Yengeç sepeti sendromu, iş hayatında, ev ortamında ve toplumda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bir kişi ilerlemeye çalıştığında onun başarısını kıskanma, rekabet etmek ve onu aşağı doğru çekmeye çalışmak yengeç sepeti sendromunun özelliğidir. Hedeflerinde ilerlemeye çalışan insanların motivasyonunu ve özgüvenini etkileyen kötü bir durumdur. Yengeç sepeti sendromundaki kişilerin kafasında “ben yapamıyorsam kimse yapamasın, ben de olmayan kimse de olmasın” gibi düşünceler vardır. Etraflarındaki insanların başarılarından nefret eden bu kişiler özellikle hayalleri olan kişilerin uzak durması gereken kişiler arasındadır.

Yengeç Sepeti Sendromu Neden Olur?

  • Geçmişte yaşanılan bazı travmalardan dolayı olabilir.
  • Kurulan sağlıksız iletişimlerden kaynaklı olabilir.
  • İş hayatında yaşanan yoğun stresinden kaynaklanabilir.
  • Kişinin duygusal dengesini koruyamamasından kaynaklanabilmektedir.

Yengeç Sepeti Sendromu Belirtileri

  • Başarılı insanlara karşı kıskançlık duymak.
  • Sürekli olumsuz eleştiri yapmak ve negatif enerji yaymak.
  • Başkalarının başarısızlıklarını ortam içinde vurgulayarak kendi saygısını kazanmaya çalışmak.
  • Çevresindeki insanların kendisinden uzaklaşması.

Yengeç sepeti davranışsal bir rahatsızlıktır. İnsanın kendisine ve çevresindekilere manevi açıdan zarar vermesi durumudur. Bu rahatsızlığın bir tedavisi mümkündür. Bir psikolog veya psikiyatrist tarafından davranışlarını düzeltmek isteyen kişilere uygulanabilecek yöntemler vardır. Bu gibi durumlarla karşılaştığınız da bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu