Sağlık

Jersey Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir?

Son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız jersey sütü içerisinde bulundurduğu yüksek protein sayesinde hızla popülerleşmeye başladı. Dünyadaki en sağlıklı sütü üreten sığır ırkından elde edilen jersey sütü ne kadar sağlıklı? Jersey sütünün faydaları nelerdir?

Jersey Sütü Nedir?

Safkan jersey ineklerinden elde edilen jersey sütü, kremsi yapı ve dokusuyla bilinmektedir. Yağ, protein ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olan jersey sütü en sağlıklı sütler listesinin başında yer almaktadır. Besleyici özelliklerinin yanı sıra yoğurt, tereyağı ve kaymak yapımında da çok tercih edilmektedir.

Faydaları Nelerdir?

İnek sütü ortalama %34 protein içermektedir. Bu proteinin yaklaşık %2.7’si ise kazein proteinidir. Sütün içerisindeki beta kazeinler ise A1 ve A2 şeklinde sınıflandırılırken, A2 tip sütte sadece A2 formunda protein bulunur ve A1′ e göre vücutta daha fazla sindirilir. Sindirim sonucu oluşan aminoasitler ise daha vücutta hızlı emilir ve hazmı kolaydır.

 

A2 sütü sadece A2 proteini içeren ve A1 proteini içermeyen belirli cinsteki inek, koyun ve keçi sütlerinden elde edilmektedir. Bu tarz süt veren sığır ırkı ise jersey sütüdür. Bu özelliklerinden dolayı da anne sütüne en yakın süt olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple bebekler yalnızca bu formu içeren sütleri tükettiklerinde sindirim ve gaz problemlerinin daha az yaşandığı gözlemlenmiştir. Tüm bunların yanı sıra faydaları saymakla bitmeyecek olan jersey sütü sağlık açısından diğer faydaları ise şunlardır;

  • Bağırsak sağlığını destekler
  • Kas sağlığını güçlendirmektedir.
  • Beyin gelişiminde etkilidir.
  • Kemik sağlığını destekler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu