Sağlık

Salgına Dikkat! Yeniden Aramızda

Son yıllarda oldukça alışık olduğumuz salgın hastalıklarlar dur durak bilmeden yayılmaya devam ediyor. Hastaneler hastalarla dolup taşıyor. Günümüzde karşılaştığımız yeni bir salgın değil, eskiden yakından tanıdığımız bir salgın. H1N1 virüsü yani Domuz gribi…

Kış mevsiminin gelmesiyle domuz gribi yayılmaya başladı. Genel olarak mevsimsel grip ile aynı belirtileri gösteren domuz gribi insanları korkutuyor. Covid -19 salgınıyla hayatımıza giren maskeler, kaldırıldıkları yerden tekrar çıkarılmaya başlandı. Toplu taşımalarda ve bir çok yerde insanların maske taktığına şahit oluyoruz.

Domuz gribi, nezle ve mevsimsel grip ile benzerlik göstersede uzman doktorlar eğer nefes darlığı, yüksek ateş ve eklem ağrısı gibi belirtiler varsa bir uzmana baş vurmanın gerekli olduğunu söylüyorlar.

H1N1 Domuz Gribi Nedir?

İnfluenza virüsü olarak da bilinen H1N1 Domuz gribi mevsimsel grip ile hemen hemen aynı belirtileri gösteren bir grip türüdür. İsmini domuzlarında yakalandığı bir gripteki virüslerle benzer olmasından dolayı alıyor. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, üşüme ve titreme gibi tipik soğuk algınlığı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hamileler, küçük çocuklar ve kronik hastalığı olanlar riskli grupta sayılıyor.

Domuz gribi, bulaşıcı bir hastalık türü olduğundan dolayı yapmamız gerekenler ellerimizi sıklıkla yıkamak, kişilerle çok yakın temas kurmamak ve bütün hastalıklarda olduğu gibi sağlıklı beslenmek olmalıdır. Eğer kendimizde herhangi bir belirti hissediyorsak vakit kaybetmeden gidip bir uzmana başvurarak gerekli önlemleri almamız gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu