Teknoloji

Öğrencilerden İlk Uzay Projesi “PRANET”

19 Ocak’ta uzaya çıkan ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı uzaya giderken yanında bir çok projeyle gitti. Bunların en önemlilerinden biri de Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin yaptığı “PRANET” adlı proje oldu. Alper Gezeravcı PRANET projesini uzayda deneyecek.

Muş Bilim ve Sanat Merkezi’nin üç öğrencisi Zeynep Nehir Çamlıca (14), Baver Bedirhan Bingöl (13) ve Dilşah İmran Avcı (13) öğretmenleri  Birsen Geçer koordinatörlüğünde PRANET projesini geliştirdiler. Proje 2 yıllık sıkı bir çalışma sonucunda hazırlandı. Pandemi döneminde hazırlanmaya başlanan proje uzaya gidecek 13 projenin arasına girdi ve böylece Milli Eğitim Bakanlığının ilk ve tek projesi oldu.

PRANET deneyinde propolis maddesinin mikro yer çekimi olan ortamda bakteriler üzerindeki etkisi araştırılacak. Propolisin anti-bakteriyel etkisi test edilip sonuçların yer çekimli ortam ile benzerlikleri karşılaştırılacak. Eğer bakteriler üzerinde olumlu bir etki görülürse doğal bir alternatif olarak seri üretime geçilecek.

Öğrenciler ise uzaya gönderilen projeleriyle ilgili mutluluk ve gurur duyduklarını söylerken, projenin olumlu dönüşü olması halinde farklı alanlarda da kullanımı için çalışabileceklerini söylediler.

Öğrencilerimizi bu projelerinde ve daha nice yapacakları projelerde tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu