Sağlık

Bırakmak Mümkün!

Geçmişten günümüze tütün her zaman en zararlı maddeler arasında yer almıştır. Bir kere başlandığında bağımlılık yapan ve insan vücudunda çok ciddi hasarla sebep olan tütün maalesef ki zararları bilindiği halede içilmeye devam etmektedir. Bağımlılık derecesi öyle ki ölüme kadar götüren bu zararlı maddeyi bırakmak o kadar kolay olmuyor. Ancak sen yapabilirsin! Bırakmak mümkün! Eğer tüm bedenine zarar veren bu maddeyi daha kullanmama kararı alıp kafanda bitirirsen sende bu bağımlılığından kurtulabilirsin. Ancak nasıl bırakırım diye merak ediyorsan, bu konuyu biz sizler için araştır. İşte sigarayı bırakmamın yolları.

Bırakmak Mümkün!

Öncelikle tebrik ederiz. Bu yazıyı merak edip okuyarak bile sigarayı bırakma konusunda bir adım atarak başlamış oldunuz. Bu süreçte yaşayacağınız zorlukların üstesinden gelebilmeniz için sizlere yardımcı olacak ve almış olduğunuz kararı korumanızı sağlayacak yolları sizler için derledik.

Dünya genelinde ortalama 1,3 milyar insan sigara içmektedir. Bunun sonucu olarak da dünyada ölümlerin %8,8’inin sorumlusu sigara olduğunu görüyoruz. Sigara kullanımı sebep olduğu hastalıklar ve kanserler nedeniyle maalesef ki ölümlere sebep olmaktadır. Öyle ki her beş ölümden biri sigara kullanımı kaynaklıdır. Dünyada her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan yaklaşık 5 milyon kişi, ülkemizde ise 100.000 kişi hayatını kaybediyor. Bu sebeple sigara kullanımı bir alışkanlık değil bir bağımlılıktır.

Bırakmak Mümkün!

Sigarayı Bırakmanın Yolları

Tütün kullanıcılarının sigara içme dürtüsü oldukça güçlüdür. Bu sebeple bırakması zor gibi görünse de bu dürtünün 5-10 dakika arasında sürdüğünü bilmekte fayda vardır. Önemli olan bu dürtülerin geldiği sırada geçireceğiniz kısacık vakti doğru bir şekilde atlatmaktır. Böylece dürtülerinizi atlattığınız her vakit sigara bırakma konusunda daha iyi olduğunuz anlamına gelmektedir.

Çok da kolay geçmeyecek olan bu süreci öncelikle zorluğunu kabullenmeniz gerekmektedir. Bu süreçte yaşayacağınız bazı fiziksel ve psikolojik problemleri önceden araştırmalısınız. Bu sizin süreçte yaşayacağınız zorlukları daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

  1. Öncelikle sigarayı neden bırakmanız gerektiğini bilin.
  2. Mutlaka önceden kendinize uyun bir plan yapın ve tarih belirleyin.
  3. Etrafınızda bulunan sigara tetikleyicilerinden uzak durun.
  4. Kriz anlarında dikkatli olun. O anlarda neler yapacağınızı önceden planlayın ve olumlu düşüncelerle kafanızı doldurun.
  5. Etrafınızda ki insanlardan yardım istemekten çekinmeyin ve size destek olmalarını sağlayın ve bir taneden bir şey olmaz demeyin.
  6. Bir şeyler çiğneyin.
  7. Fiziksel olarak aktif olun.
  8. Tıbbi destek almaktan çekinmeyin.
  9. Bu süreçte bol su tüketin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu