Ordan Burdan

Özkan Uğur Kimdir?

MFÖ grubunun solisti, yorumladığı şarkılarla ve oynadığı rollerle hafızalarımızda yer edinen usta sanatçı Özkan Uğur kimdir?

ÖZKAN UĞUR KİMDİR?

Raif Özkan Uğur 17 Ekim 1953 yılında İstanbul’ da Hurşit ve Nahide Uğur çiftinin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Kadıköy’de Reşat Nuri Güntekin İlkoklunda okudu. Özkan Uğur’un müziğe ilgiside burada tanıştığı mandolin ile başladı. Fenerbahçe Lisesi’nde okuduğu yıllarda arkadaşlarıyla kurduğu ve ” Atomikler ” adını verdikleri grupla birlikte dönemin popüler şarkılarını yorumlamaya başladılar.

Özkan Uğur 1989 yılında Aysun Aslan Uğur ile hayatını birleştirdi. Çiftin Alişan isimli bir çocukları var.

Özkan Uğur’un Müzik Hayatı

Müzik hayatına ünlü isimlerinde yer aldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrasında başladı. 1971 yılında Koşuyolu’dan Kızıltoprak’a taşınmaları aynı sokakta provalarını yapan Kaygısızlar Grubunun üyeleri olan Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile tanışmasını sağladı. Çok geçmeden gruba dahil oldu ve baş gitaristlik yaptı. 1972 yılında grubun dağılmasıyla birlikte Barış Manço’nun kurduğu rock grubu Kurtalan Ekspres’te yer aldı ve konserlere katıldı. Bir dönem Ter isimli bir grup kurdu ve Erkin Koray ile “Hor Görme Garibi / Züleyha” 45’liğini çıkardı.

1974 yılında Edip Akbayram’ın Dostlar Orkestrasında, sonrasında Ersen ve Dadaşlar grubunda yer aldı. 1976 yılında tekrar Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile İpucu Beşlisi’nde yer aldı. 1978 yılında Grup Karma’yı kurdu. Bu grup ile katıldıkları 1978 Türkiye Eurovision elemelerinde “İmkansız” adlı şarkıyla 4. olmuştur.

Fuat Güner ile birlikte 1980 -1983 yılları arasında  Ferhan Şensoy’un “Şahları da Vururlar” ve “Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı” adlı oyunlarında müzisyen ve oyuncu olarak yer aldı.

mfö
MFÖ Grubu

Ve hepimizin bildiği şarkılarıyla MFÖ Grubu..

Mazhar – Fuat – Özkan üçlüsü 1980 yılında yeniden biraraya geldi. İlk çalışmaları ” Merhaba Müzik” oldu. Grup esas çıkışlarını piyasada arabesk rüzgarlarının esmeye devam ettiği 1984 yılında çıkarttıkları ” Ele Güne Karşı Yapayalnız ” albümüyle yaptılar. Albüm büyük bir başarı kazandı ve 26 hafta boyunca listelerde bir numara oldu. Şöhreti yakalayan MFÖ 1985 yılında Diday Diday Day ve 1988 yılında ise Sufi şarkısı ile iki kere Türkiye’yi Eurovision’da temsil ettiler.

Grup, 90’lı yıllarda dünyada yükselen rap türünün Türkiye’de ki  ilk örneğini ” Ali Desidero ” ve  “Anında Görüntü” şarkılarıyla yaptı. Anlamsız sözlerden oluşan “Sude” ve “İk Ben” şarkıları Özkan Uğur ile özdeşleşti. Aynı dönemde bir ilahi olan  ” Ateş-i Aşka ” şarkısıyla dikkat çektiler. 1995 tarihli Mazeretim Var Asabiyim Ben  rock tarzının kullanıldığı ilk albüm oldu. 11 yıllık bir aranın ardından 2006 yılında “Ne Bileyim Ben”, “Olduramadım” ,  “Sarı Laleler” ve “Vurgun Yedim” şarkı ve kliplerinin yer aldığı AGU ile listelere girdiler.

Oyunculuk Kariyeri

Özkan Uğur müzik kariyerinin yanısıra oyunculuğuylada gündeme geldi. 1996 yılında Eşkiya filminde rol aldı. 1998 – 2001 yıllarında yayınlanan ” İkinci Bahar ” dizisinde Zabıta Şeco olarak çıktı karşımıza. Cennet Mahallesi dizisinde Beter Ali rolünü canlandırmıştır. G.O.R.A. filminde Garavel rolünde oynamıştır. A.R.O.G. filminde ise Dimi rolünde oynamıştır.

2009 yapımı olan Yahşi Batı filminde de Kızılderili şefi Kızılkayalar rolüyle beyazperdede Cem Yılmaz’a eşlik etmiştir. 2010 yılında başlayan Türk Malı dizisinde oynamıştır. 2014 yılında Pek Yakında filminde Ejder rolüyle beyazperdeye bir kez daha çıkmıştır. Oynadığı roller ve replikleriylede hafızalarda yer edindi.

Vefatı

Usta sanatçı 2013 yılında lenf kanserine yakalanmış gördüğü tedavi ve azmi sonucunda hastalığı yenmeyi başarmıştı. Kanser bir süre sonra tekrar nüksetti ve Özkan Uğur 2020 yılında tedavi sürecine başladı. Kanseri ikinci kez yenmişti ancak 2022 yılında hastalığa tekrar yakalandı. Kanseri atlatmasına rağmen tedavi süreci organlarına zarar verdi ve yoğun bakıma kaldırılarak entübe edildi. Yaşam mücadelesini sürdüremeyen Uğur, 8 Temmuz 2023 tarihinde vefat etti.

Uğur Aİlesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu