Yaşam

Mutluluk mu Sizden Uzakta Yoksa Siz mi Ondan Kaçıyorsunuz?

Mutluluk mu o da kim? Tam mutlu olacağım, bir şey oluyor bana! diyenlerdenseniz bu yazıya bir göz atmalısınız. Mutluluk mu sizden uzakta yoksa siz mi ondan kaçıyorsunuz? Mutluluk sanılanın aksine arayıp bulunan bir şey değil, istediğiniz zaman içerisinde bulunacağınız bir duygudur. Ancak siz sürekli olarak mutlu olmaktan kaçıyor ya da korkuyorsanız, çerofobiye sahip olabilirsiniz. Peki nedir bu çerofobi?

Çerofobi Nedir?

Daha önce çok mutlu olduğunuz bir anda aklınıza o andan sonra çok mutsuz olacağınız geldi mi? Ya da yaşadığınız mutluluk için kendinizi suçlu gibi hissettiniz mi? Böyle anlarda genelde o duygunun içerisine çekilir ve o mutluluk anından hemen uzaklaşırsınız. Bu yaşanılan durum ise sürekli hale geldiğinde ciddi bir fobiye dönüşmüş demektir. İnsanı içten içe kemiren ve mutlu olmaktan uzaklaştıran bu fobiye ise çerofobi (cherophobia) denmektedir.

Çerofobi bir diğer adıyla mutluluk korkusu; kişilerin mutlu olmaktan kaçması ve sürekli mutsuz olmak için kötü şeyler düşünmesidir. İnsanın onu mutlu edecek şeylere karşı isteksizlik duyması, eğlenceli ortamlardan kaçması, topluluklara katılmaması bu fobinin belirtilerindendir. Öyle ki bu fobiye sahip olan insanlar genelde mutlu oldukları anda “çok eğlendim kesin kötü bir şey olacak”  gibi düşüncelere kapılırlar. Bu fobinin temelinde ise mutluluktan ya da eğlenceli bir andan değil, mutlu olduktan sonra gelebilecek mutsuzluk ya da kötü durumlardan korkmak yatmaktadır.

Mutluluk mu Sizden Uzakta Yoksa Siz mi Ondan Kaçıyorsunuz?
çerofobi (cherophobia)

Çerofobi Belirtileri

  • Bu fobiye sahip insanlar genellikle içine kapanıktır ve sürekli yalnız kalmayı tercih ederler.
  • Toplu yapılacak faaliyetlere katılmak istemezler.
  • Neşe verici, eğlenceli grup aktiviteleri onlara endişe verir.
  • Mutlu ve neşeli olunduğu zaman hemen kötü bir şeyin yaşanacağını düşünür.

Bu fobinin tedavisi ilaç ile olmamakla birlikte kesin ve net bir yöntemi yoktur. Ancak psikologlara göre bilişsel davranışçı terapi yöntemleri ile bu fobinin önüne geçilmektedir. Çerofobi tedavisi için öncelikle altta yatan nedenler bulunmalı ve çözüme gidilmelidir. Eğer sizde böyle bir fobiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir psikologdan destek almalısınız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu