Ordan Burdan

Hafize Gaye Erkan Kimdir?

Türkiye’de onun adını bilmeyen kalmadı. Türkiye ekonomisinin büyük aktörlerinden biri oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının ilk kadın başkanı oldu. Genç yaşına rağmen inanılmaz bir kariyere sahip olan Hafize Gaye Erkan’ın hayat serüvenine hep birlikte göz atalım.

Hafize Gaye Erkan Kimdir?

Hafize Gaye Erkan 1979 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Erol Erkan aslen Elazığlı ve kendisi bir makina mühendisidir. Annesi Gamze Erkan ise matematik öğretmenidir.

Lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi’nde aldı. Bu okulu ikincilikle bitirdi. 1997 yılında girdiği üniversite sınavında Türkiye 26.’sı oldu. Aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandı. 2001 yılında bölümünü birincilikle bitirdi. Bu başarıları ona yurtdışı eğitiminin kapılarını açtı.

9 farklı üniversiteden burs teklifi aldı. Bu tekliflerden Princeton Üniversitesinin her yıl sadece iki kişiye verdiği onursal doktora bursunu kabul ederek ABD’ye taşındı. Doktorasını operasyon araştırmaları ve finansal mühendislik alanında yaptı. Normalde iki yıl süren doktora eğitimini bir yılda tamamladı. Princeton Üniversitesinin kurulduğu günden bugüne bu zorlu programı bir yılda bitiren ilk öğrenci oldu. Harvard ve Stanford üniversitelerinde yönetim bilimleri ve liderlik üzerine iki eğitim programını bitirdi. Amerika Birleşik Devletlerinde ki en genç finans profesörü unvanını kazandı.

” Müthiş Türk Kızı ”

2005 yılında iş hayatına atıldı. Bir yatırım bankası olan Goldman Sachs’ta 9 yıl boyunca farklı birimlerde görev yaptı. 2014 yılında First Republic Bank’a geçiş yaptı. 2017 yılında bankanın yönetim kurulu başkanı oldu. 2019 yılında aynı bankanın icra kurulu başkanlığına getirildi. Ancak kısa bir süre sonra istifa etti.

Merkezi ABD’de bulunan mücevher şirketi Tiffany & Co’da 2 yıl yönetim kurulu üyeliği de yapan Erkan, 2022’de, Fortune 500’de yer alan küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan’ın yönetim kuruluna katıldı.

Ekonomi çevrelerince itibar edilen dergilerde dikkat çeken genç ekonomistler arasında gösterildi. 2019 yılında, Crain’s’in Bankacılık ve Finans Sektöründe Önemli Kadınlar listesine ve American Banker’ın İzlenmesi Gereken Kadınlar listesine seçildi. 40 yaşın altında CEO unvanına sahip tek kadın olarak belirlendi. Gaye Erkan aynı zamanda dünyadaki en prestijli topluluklarından Young Presidents Organization, Council on Foreign Relations ve International Women’s Forum üyesidir.

Merkez Bankası Başkanlığı

Mayıs 2023’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından şekillenen hükümet, ekonomi politikalarını yeniden inşa etmeye başladı. Bu çerçevede yapılan atamalardan biride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığında yaşandı. Bu makama 8 Haziran 2023 tarihinde cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Hafize Gaye Erkan getirildi. Kariyerinin doruk noktasında teklif edilen görevi kabul eden ve Türkiye’ye dönüş yapan Gaye Erkan, Merkez Bankası başkanlığına getirilen ilk kadın oldu.

Merkez Bankasında Çocuk Odası

Hafize Gaye Erkan kendisi gibi finans uzmanı olan Batur Biçer ile evlidir. Çiftin Aslan Selim adında bir oğulları bulunmaktadır. 2022 doğumlu olan Aslan Selim henüz anne sütüyle beslenen bir bebek olduğu için annesinden ayrı kalamıyor. Yoğun programının yanında bebeğiyle de ilgilenmesi gereken Gaye Erkan için durum hayli zor. Anne kucağına ihtiyacı olan Aslan Selim için merkez bankası başkanlığında bir oda ayarlanmış durumda. Gaye Erkan programları arasında bu odaya geçerek bebeğiyle vakit geçirme imkanı buluyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu