Ordan Burdan

Gizemli Sokak Sanatçısı “Banksy“ Kimdir?

İngiliz bir sokak sanatçısı olan ve gerçek kimliği bilinmeyen, Banksy kimdir? Eserlerinde imza olarak kullandığı Banksy adıyla tanınan gizemli sokak sanatçısı, hem politik duruşu, hem estetik bakışı hem de sakladığı kimliği ile ünlü bir sanatçıdır. Peki bu gizemli sokak sanatçısı “Banksy“ kimdir?

Gizemli Sokak Sanatçısı “Banksy“ Kimdir?

Gerçek kimliği hiçbir zaman bilinmeyen Banksy, sanat dünyasının en ünlü isimlerinden biri olarak anılmaktadır. Düşündürücü eserleri dünyanın hemen her köşesinde yer alan sokak sanatçısının 1990’larda İngiltere’de doğduğu ve orada yaşadığı bilinmektedir. Kimliğini açıklamaktan her zaman kaçan gizemli sanatçı bir röportajında; muazzam yeteneği nedeniyle kazandığı şöhreti istemediğini açıkça belirtmiş ve işinin kendi adına konuşmasını seçmiştir. Aynı zamanda kimliğinin dikkat dağıtabileceğini ve odaklanılması gereken şeyden uzaklaştırabileceğini ifade etmiştir.

Gizemli Sokak Sanatçısı “Banksy“ Kimdir?

Banksy, sanat dünyasına zor kabul edilmiş, müzelerle ve sanat galerileriyle dalga geçen, Time dergisinin dünyanın en etkili 100 ismi arasında gösterdiği bir sanatçıdır. Eserlerinde ise savaş karşıtı, çevreci, hayvan haklarını savunan ve tüketim çılgınlığını eleştiren mesajlar vermektedir. Çalışmalarında genellikle güncel toplumsal meselelere odaklanan ve güçlü siyasi mesajlar veren Banksy, toplumun büyük bir kısmını etkisi altına almayı başarmıştır.

Usta bir grafiti sanatçısı olan Banksy’nin ilk büyük ölçekli duvar resmi, 1999’da Bristol’s Stokes Croft’ta yaptığı The Mild Mild West‘tir. Üç çevik kuvvet polisine Molotof kokteyli atan bir oyuncak ayıyı betimleyen eser, sanatçı tarafından üç gün boyunca güpegündüz boyanmıştır. Diğer eserlerinin yanı sıra bugün hala şehirde görülebilmektedir.

Gizemli Sokak Sanatçısı “Banksy“ Kimdir?

Banksy, 2006 yılında Swindle dergisine verdiği bir röportajda şunları söylemiştir;

“Güney İngiltere’deki görece küçük bir şehirden geldim. On yaşımdayken, 3D adlı bir çocuk sokakları zorlu bir şekilde boyuyordu. New York’a gittim ve Bristol’e ilk kez sprey boya getirdim. Sprey boyayı bir dergide veya bilgisayarda görmeden çok önce sokaklarda görerek büyüdüm.

2000’lerin ortalarında Banksy’nin kendisi de ünlü olmaya başlamıştır. Yalnızca İngiltere’de değil birçok ülkede tanınır hale gelmiştir. Bu sayede çalışmaları daha iddialı hale gelmiş ve dünyanın her yerindeki şehirlerde ortaya çıkmaya başlamıştır. Çalışmları Paris, New York ve Beytüllahim’e görülmeye başlanmıştır. Daha sonrasında eserleri Paul Smith, Brad Pitt, Angelina Jolie ve Christina Aguilera gibi müşterilere büyük miktarlarda satılmaya başlanmıştır. Los Angeles ve Londra da dahil olmak üzere şehirlerde ve daha sonra memleketi Bristol’de kapalı gişe etkinlikleri düzenleyerek çalışmalarının sergilerini sahnelemeye başlamıştır. Gizemini sürdürmeye devam eden sanatçının 2009’da Banksy-Bristol Müzesi sergisi büyük kalabalıklar çekmiştir.

Gizemli Sokak Sanatçısı “Banksy“ Kimdir?

Gizemli Sokak Sanatçısı “Banksy“ Kimdir?

Gizemli Sokak Sanatçısı “Banksy“ Kimdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu