Seyahat

Şermin Yaşar’dan “Kelime Müzesi”

Türkiye’nin ilk kelime müzesi açıldı. Ankara’da Yazar Şermin Yaşar tarafından kurulan müzeye her yaştan ilgi büyük. Türkçe kelimelerin, atasözlerinin ve deyimlerin anlamını çocuklara ve gençlere öğretmek amacıyla kuruldu. Müzenin açılışı ise 26 Eylül “Türk Dil Bayramı”nda yapıldı.

Şermin Yaşar’dan “Kelime Müzesi”

Bugüne kadar benzeri görülmemiş bir müze olan Ankara Kelime Müzesi, baştan sona görülecek değil okunacak bir müze. Yapılan son araştırmalara göre günlük kullanılan kelime sayısı üç yüz ile dört yüzlere kadar inmiştir. İletişimin azalmasıyla birlikte kelimelerin kullanımı da azalmış, unutulmuş ve değişime uğramıştır. Bu sebeple kelimeler bir sonraki kuşaklara aktarılamaz hale gelmiştir. Kelime Müzesi de tam olarak bu sebeplerle yola çıkmıştır.

Şermin Yaşar'dan "Kelime Müzesi"
Ankara – Kelime Müzesi

Her yaştan insana hitap eden müze, öncelikli olarak gelecek kuşakların kelime hazinelerini çoğaltmayı ve doğru kullanımlarını öğretmeyi amaçlamıştır. Ayrıca kelime müzesi sadece kelimelerin değil, atasözleri ve deyimlerin anlamlarını öğretebilmeyi amaçlamaktadır.

Müzenin kurucusu yazar Şermin Yaşar, müzeyi oluşturmak için bir yıl emek verdiklerini açıkladı. Uzun süredir hayalini kurduğu müze hakkında Yaşar şu ifadeleri kullandı;

“Kelime Müzesi hep hayalimdi. Çocuklarımız 12 yıl Türkçe dersi görüyorlar ve hiçbir zaman kelimelerle haşır neşir olmuyorlar. Bu müzede kelimelerin anlamlarını düşünme fırsatı bulacaklar.”

Ankara - Kelime Müzesi
Ankara – Kelime Müzesi

Aynı zamanda 26 Eylül’de gerçekleştirilen açılışa Prof. Dr. İlber Ortaylı da katıldı ve müzeye dair;

“Anne babalar, çocuğumuz okumayı öğrenemedi diye üzülmeyin, kabahat sizde değil, Milli Eğitim Bakanlığında. Harfler üzerinden okuma, yazma öğretmek gibi acayip bir sistem var birkaç yıldır ve bu devam ediyor. Bunu yapanlar Türkçeyi bilmiyorlar. Türkçeyi bilmek ve alfabesini değerlendirmek için dil, tarih ve kültür üzerinde derin bilgi sahibi olmak gerekiyor.”  ifadelerini kullandı. Ortaylı, çocuklara, kelimeleri anlamaları ve üzerinde düşünmeleri için Kelime Müzesi’nde gezmelerini, ardından da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etmelerini önerdi.

Kelime Müzesi Nerede?

Ankara’nın Altındağ ilçesinde Ankara Kalesi’ndeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin karşısında yer almaktadır. Her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret kabul etmektedir.

Şermin Yaşar'dan "Kelime Müzesi"
Ankara – Kelime Müzesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu