Ordan Burdan

Türkiye’nin İlk Kadın Veteriner Hekimi “Sabire Aydemir”

Türkiye’nin ilk kadın veteriner hekimi olarak tanınan Sabire Aydemir’i ne kadar tanıyorsunuz? Kastamonu’da dünyaya gelen ve 1937 yılında Ankara’daki Veteriner Yüksekokulu’nda mezun olan 10 kadından birisi olan; Sabire Aydemir’in başarı hikayesi…

Sabire Aydemir

1 Şubat 1910 yılında Kastamonu İnebolu’da dünyaya gelmiştir. İlk okula doğduğu şehirde giden Aydemir, ortaokul eğitimi için ailesinden ayrılıp İstanbul’a gelmiştir. Daha sonra Erenköy Kız Lisesi’nde eğitime devam eden Aydemir, 1933 yılında mezun olmuştur. Üniversitede ise tıp okumayı planlamıştır. Ancak liseden mezun olduğu sene ilk kez veteriner fakültesine kız öğrencilerin alınacağını öğrenmiş ve bu haber onu çok mutlu olmuştur. Küçüklüğünden beri hayvanlara karşı büyük bir sevgisi olan Sabire Aydemir, üniversite tercihini hemen değiştirip veteriner hekimliği tercih etmiştir.

Sabire Aydemir
Sabire Aydemir

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesine başlayan Aydemir 1937 yılında yılında buradan mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde bakteriyoloji dalında asistan olarak 5 yıl çalışmıştır. Çeşitli laboratuvarlarda çalıştıktan sonra Veteriner Fakültesi’ne asistan olarak geri dönmüştür. 1945 yılına kadar Fakülte’deki görevinin sürdüren Aydemir, Bakteriyoloji Mütehassısı (uzmanı) unvanını almıştır. Daha sonra İstanbul’daki Pendik Bakteriyoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Ankara’daki Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü gibi sağlık kuruluşlarında bakteriyolog veteriner hekim olarak çalışmıştır.

İyi derecede İngilizce ve Almanya bilen Sabire Aydemir; gönüllü olarak Anadolu’ya tayinini istemiştir. Samsun’un Atakum ilçesindeki Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne atanan Aydemir buradan emekli olmuştur. Başarı dolu kariyer hayatı sayesinde 1984 yılında; Kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 50. yılı nedeniyle TBMM tarafından kendisine “İlk Kadın Veteriner Hekim” olarak ödül ve plaket verilmiştir.

Biri kız biri erkek iki çocuk annesi olan Sabire Aydemir, 4 Temmuz 1991 tarihinde, “81 yaşındayken Ankara’da hayatını kaybetmiştir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu