Sağlık

Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Bu dünyanın başına gelmiş ve insanlığa verilmiş en güzel hediye şüphesiz ki çikolatadır. Tarihte keşfedilmiş en lezzetli yiyecek olan çikolata, ilk zamanlarda en kıymetli besinlerdendi. Öyle ki altın kadehlerde sunumları yapılır ve sadece zengin insanlar bu lezzete ulaşabilirlerdi.

Tarihte ilk olarak “Tanrıların Yiyeceği” adını verdikleri çikolata Avrupa’ya 16. yüzyılda ulaşmıştır. Daha sonra ilk çikolata ise 1876 yılında İngiltere’de üretilmiştir. Ancak çikolatayı bugünkü formuna getiren ilk ülke ise İsviçre olmuştur. Yalnızca lezzeti ile değil sağlığa olan faydaları ile de çok dikkat çeken çikolata bilim insanlarının en çok araştırdıkları besinlerdendir. Sütlü, karamelli, beyaz, fındıklı, fıstıklı ve en yalın haliyle bitter gibi birçok çeşidi bulunan çikolatanın; en sağlıklısı ve en faydalısı ise şüphesiz ki bitterdir.

Peki bitter çikolatanın faydaları nelerdir? Kakao ağacının tohumundan elde dilmiş gezegendeki en iyi antioksidan kaynaklarından biri olan bitter çikolata; sağlığımızı olumlu yönde etkileyecek maddelerle doludur. Öyle ki içerisindeki kakao miktarı ne kadar fazla olursa faydaları o kadar artmaktadır. Özellikle az işlenmiş bitter çikolatayı uygun miktarlarda tüketmek, vücutta birçok mekanizmanın doğru çalışmasına destek sağlamaktadır.

Bitter Çikolatanın Faydaları

Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?
Bitter Çikolata
  • En İyi Antioksidan Kaynağı

Yüksek antioksidan kaynakları olarak bilinen acai çileği ve yaban mersininden bile daha fazla antioksidan kaynağı olan çikolata; bu sayede kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır.

    • Yüksek Besin Değerleri

Lif ve mineral açısından zengin olan çikolatanın 100 gramında 11 gram lif, yüzde 67 demir, yüzde 58 magnezyum, yüzde 89 bakır, yüzde 98 manganez ve bolca selenyum, potasyum, fosfor ve çinko bulunmaktadır. Bu besin değerlerinden yüksek oranda fayda sağlayabilmek için ise; %70 ve üzeri kakao içeren, daha az işlem görmüş bitter çikolatayı tercih etmelisiniz. Çünkü kakao ne kadar az işlenmiş olursa antioksidan etkisi o kadar sağlam kalmış demektir.

    • Beyni Güçlendirir

Bitter çikolatanın beynin işlevselliğini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aynı zamanda beyne giden kan akışında üç saatlik bir akış artışına sebep olan bitter çikolata hafızaya da iyi gelmektedir.

    • Mutluluk Kaynağıdır

Her geçen gün daha da zorlaşan hayat şartları insanları daha da stresli bir hale getirmiştir. Bu sebeple daha mutsuz ve yorgun hissetmektedirler. Ancak bitter çikolatanın içerdiği feniletilamin gibi maddeler sayesinde bu durumdan kurtulup mutluluk hissine en kolay, doğal ve lezzetli yoldan ulaşabilirler. Bitter çikolatanın endorfin hormonu salgılanmasını kolaylaştıran özelliği sayesinde, acı ve stres gibi baş edilmesi en zor duygulardan kurtulmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda da yarattığı mutluluk hissi sayesinde beynimizin keyif verici, uyarıcı ve bağımlılık yapan kötü maddelere olan eğiliminin önüne de geçmektedir.

    • Cilt Sağlığına İyi Gelir

Bitter çikolatadaki flavonoidler antioksidan özellikleri ile cildi zararlı UV ışınlarına karşı koruyor. Ayrıca atardamarları genişletip cilde giden kan miktarını arttırarak daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlıyor. Ve cilde daha sağlıklı ve pürüzsüz bir görünüm kazandırıyor.

    • Kilo Kontrolü Sağlar

Bitter çikolata tüketiminin kilo vermeyi kolaylaştırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. İçerdiği yüksek lif sayesinde bitter çikolata sizi tok tutar ve uzun süre doygunluk hissi kazandırır. Yapılan araştırmalarda bitter çikolatanın, içerdiği polifenol maddesi sayesinde beta hücrelerini iyileştirdiği ve insülin hassasiyetini yükselttiği gözlemlenmiştir. Bitter çikolatayı diğer çikolatalardan ayıran en belirgin özelliği içerdiği yüksek miktar kakaodur. Bu özelliği sayesinde de yağlanmayı önler ve karaciğer yağlanmasının da önüne geçer.

Faydaları saymakla bitmeyecek olan bitter çikolatayı her besinde olduğu gibi bilinçli ve kararında tüketmek çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki her besin faydalıdır ancak doğru zamanda ve doğru miktarlarda tüketildiği taktirde.

Çikolata Ömrü Uzatır Mı? Öğrenmek İçin Tıklayınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu