Ordan Burdan

Peynir Yuvarlama Festivali

Her yıl İngiltere’de Gloucester yakınlarındaki Cooper Hill’de Spring Bank Holiday’de düzenlenen; Peynir Yuvarlama Festivali size de tuhaf geliyor mu? Öyle ki, her yıl insanlar bu festival için akın akın bu bölgeye seyahat ediyor.

Geleneksel bir spor olarak görülen bu etkinliğin 15. yüzyılda başladığı tahmin edilmektedir. Nasıl ortaya çıktığına dair farklı birkaç teori bulunmaktadır. Bu teorilerden bir tanesi ise; insanların kış bittikten sonra Yeni Yılı temsil eden tepeden aşağı yanan çalı çırpı demetleri attığı pagan kökenli olmasıdır. Büyük ilgi gören bu etkinlikte insanların bir top peynir peşinde kendilerini bir tepeden aşağıya fırlatmatadırlar. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen festival 2010 yılında yaşanan sakatlıklardan dolayı iptal edilmiştir. Ancak 2021 yılında tekrardan aynı bölgede etkinliklere başlanması da beklenmektedir.

Cooper’s Hill Peynir Yuvarlama

Cooper’s Hill Peynir Yuvarlama Festivali

Festivalin gerçekleştiği yer İngiltere’nin 200 metre yüksekliğindeki Cooper’s tepesidir. Oldukça basit gözüken ama bir hayli zor olan bu sporda; bir top Double Gloucester peyniri tepenin en üstünden aşağı bırakılır. Hemen ardından rakiplerde kendilerini aşağı bırakarak peynir toplarını aşağıya kadar takip ederler. Böylece peyniri yakalayıp bitiş çizgisini geçen ilk kişi, ödül olarak peynire sahip olarak birinci olur.

Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake

Her yıl Nisan ayının son Pazartesi günü gerçekleşen bu sporda oyuncular genelde köyün yerlileridir. Ancak festivalin ünü artıkça her bölgeden insanlar akın akın etkinliği izlemeye ve denemeye geldikleri için oyuncu seçimleri son dönemlerde değişim göstermiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu