Seyahat

Zengin Koleksiyonlarıyla: Sakıp Sabancı Müzesi

İstanbul’da Boğaziçi’nin en eski yerleşimlerinden Emirgan’da yer alan zengin Koleksiyonlarıyla ünlü; Sakıp Sabancı Müzesi…

Sakıp Sabancı Müzesi

Zengin hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan; Sakıp Sabancı Müzesi bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze; “Picasso İstanbul’da” ve “Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul’da” sergileriyle; son yıllarda uluslararası alanda dikkat çekmeyi başarmıştır.

Müzenin ana binası 1925 yılında; Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edoardo De Nari’ye yaptırılmıştır. Daha sonra 1951 yılında Adanalı sanayici Hacı Ömer Sabancı tarafından Hidiv ailesinden satın alınmıştır. Aynı yıl Fransız heykeltıraş Louis Doumas’ın 1864 yapımı at heykeli satın alan Sabancı; heykeli binanın önüne yerleştirmiş ve köşk bu heykelden dolayı “Atlı Köşk” olarak anılmaya başlanmıştır. Arazi içerisinde bulunan bir diğer at heykeli ise; 1204 yılında 4. Haçlı Seferi sırasında Haçlı kuvvetlerince yağmalanan İstanbul Sultanahmet meydanından alınarak, Venedik San Marco kilisesi önüne yerleştirilen 4 attan birisinin dökümüdür.

Zengin Koleksiyonlarıyla: Sakıp Sabancı Müzesi

Atlı Köşk; Hacı Ömer Sabancı’nın 1966 yılındaki vefatından sonra Sakıp Sabancı tarafından sürekli konut olarak kullanılmaya başlanmıştır. Uzun yıllar Sakıp Sabancı’nın zengin hat ve resim koleksiyonunu barındıran köşk; 1998 yılında da Sabancı ailesi tarafından içindeki koleksiyon ve eşyalar ile müzeye dönüştürülmüş ve Sabancı Üniversitesi’ne bağışlanmıştır. Böylece modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açılan Müze’nin sergileme alanları; 2005 yılındaki düzenleme ile genişletilerek, teknik düzeyde uluslararası standartlara kavuşmuştur.

Zengin Koleksiyonlarıyla: Sakıp Sabancı Müzesi

Müzenin İçerisinde Neler Var?

  • Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu (Osmanlı hat sanatının önemli eserlerinden oluşan Osmanlı Hat Koleksiyonunda nadir el yazması Kuran-ı Kerimler)
  • Resim Koleksiyonları (Fausto Zonaro, Ivan Ayvazovski, Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Fikret Mualla, İbrahim Çallı)
  • Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu
  • Abidin Dino Arşivi
  • Emirgan Arşivi
Zengin Koleksiyonlarıyla: Sakıp Sabancı Müzesi
Zengin Koleksiyonlarıyla: Sakıp Sabancı Müzesi

Ziyaret Günü ve Saatleri

  • Salıdan, Cumartesiye 10:00 ile 18.00 arasında ziyaret edilebilmektedir.

Pazartesi günleri, Dini Bayramların birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri kapalı.

Giriş Ücreti; TAM bilet 40 TL, İNDİRİMLİ bilet 25 TL’dir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu