Sağlık

Sezaryen Doğum Sonrasında Yapılması Gereken 3 Madde

Çok kutsal ve çok heyecanlı olan doğum anı her kadın için çok özeldir. Aynı zamanda annelik duygusunu yaşamanın verdiği heyecanla birlikte, doğum anını düşündükçe gelen endişe duygusu kimi zamanda yerini korkuya bırakabiliyor. Bu sebeple her doğum bir mucizedir fakat; günümüzde sezaryen doğum, modern doğum yöntemi olarak görülmektedir. Kimi anne adayının kendi tercihi olan bu doğum, kimileri için; tıbbi olarak gerekli olabilir veya acil bir durumda yapılabilmektedir.

Ancak her ne sebeple olursa olsun sezaryen doğum yapmış bir annenin; doğumdan sonra dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Sezaryen doğumdan çıktıktan sonra haftalar ya da aylar süren bir iyileşme sürecinde; uygulayacağınız 3 basit yöntem ile daha kısa sürede bu dönemi atlatabilirsiniz.

Sezaryen Doğum Sonrasında Yapılması Gerekenler

1. Ağrılarınızı Hafifletecek Doğal Yöntemler

1. Lavanta Aromaterapisi

Aromaterapide kullanılan önemli bir yağ çeşidi olan lavanta; yüksek bir antioksidan kaynağıdır ve antiseptik ve antifungal özellikleri taşımaktadır. Aynı zamanda A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olan lavanta yağı, kalsiyum ve protein kaynağıdır. Astım, sivilce, bronşit, kadın hastalıkları ve saç dökülmeleri gibi pek çok sağlık problemine iyi gelmektedir. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki; sezaryen iyileşmesinde de ağrıyı azaltmak için kullanılabilecek en iyi çözümdür. Çünkü lavanta esansiyel yağı; sinir hücresi reseptörleri ile etkileşime girebildiği için antibakteriyel ve yatıştırıcı etkilere sahiptir.

2. El ve Ayak Masajı

El ve ayak masajı, ameliyat sonrası ağrıyı azaltmada bir diğer etkili yöntemdir. Doğumdan sonra uygulanacak el ve ayak masajı; kadınlarda daha az ağrı hissetmelerini sağlamaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; doğumdan sonra yapılan 5 dakikalık bir masaj bile etkili olurken, 20 dakikalık bir masaj ağrıyı tamamen azaltmaktadır.

2. Yaranızı İyileştirecek Doğal Yöntemler

Sezaryen sonrası yapılacak en önemli görev yarayı iyileştirmektir. Çünkü doğum yaranız ne kadar hızlı iyileşirse, normal aktivitelerinize o kadar hızlı dönebilirsiniz. Bu sebeple yaraya uygulayacağınız iki doğal ürün ile yaralı bölgenin daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

1. Aloe Vera

Aloe Vera; yanıkların, yaraların, enfeksiyonların ve cilt problemlerinin iyileşmesini hızlandırma yeteneği ile bilinmektedir. Bu sebeple yapılan araştırmalarda; ameliyattan sonra 24 saat boyunca sezaryen yaralarına %100 taze aloe vera jeli ile pansuman yapan kadınların yaralarının daha hızlı ve daha iyi iyileştiği gözlemlenmiştir.

2. Bal

Her derde deva olan bal doğum yapan kadınların yaraları için de en büyük yardımcılardandır. Bağışıklık sistemini güçlendiren, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip olan balın yapılan araştırmalarda; yaralı bölgeye iki hafta boyunca günde iki kez bal jeli uygulandığında, bölgede önemli ölçüde iyileşmeye sebep olduğunu gözlemlenmiştir.

3. Beslenmenize Dikkat Edin

1. Bol Bol Su Tüketin

Sezaryenden sonra vücudun susuz kalmaması çok önemlidir. Çünkü vücut doğumdan dolayı aşırı susuz kalacaktır. Ayrıca doğum sonrası oluşacak ağrılarında hafiflemesine ve hızlı iyileşmesine sebep olacaktır. Bu sebeple vücudunuzu dengede tutmak için bol miktarda su içtiğinizden emin olun.

2. Düzenli Beslenin

Doğumdan sonra ki beslenme düzeniniz iyileşme süreciniz oldukça etkilemektedir. Ne kadar düzenli ve sağlıklı beslenirseniz o kadar hızlı iyileşme gösterirsiniz. Bu sebeple mutlaka protein, meyve ve sebzelerle dengeli bir beslenme şeklini uygulayın. Ayrıca zerdeçal , çilek, koyu yapraklı sebzeler, balık vb. gibi iltihap önleyici yiyecekler de iyileşmeye yardımcı olmaktadır.

3. Probiyotik Kullanın

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi sezaryende de enfeksiyonu önlemek için size antibiyotik verilecektir. Ancak antibiyotik kullanımı; vücudunuzun ihtiyaç duyduğu faydalı bakterilerden kurtulabileceğinden sizin için zararlı olabilmektedir. Ancak siz antibiyotiklerin olumsuz etkileriyle mücadele etmek için; vücudunuzdaki sağlıklı bakteri dengesini geri kazandırabilecek bir probiyotik alın.

Probiyotikler Ne İşe Yarar? Öğrenmek İçin Tıklayınız…

4. Mutlaka Yeterince Dinlenin

Her ameliyatta olduğu gibi vücudun düzgün bir şekilde iyileşmesi için uykuya ve dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu durum sezaryen doğum için de geçerlidir. Her ne kadar yeni bir bebekle yaşam, telaşlı ve zor olsa da uyumak için zaman bulmaya çalışmalısınız. Çünkü daha hızlı iyileşmeniz ve yeni doğan bebeğinizle zamanın tadını çıkarabilmeniz için çok önemlidir.

 

Emzirme Döneminde ve Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli, Alınan Kilolar Nasıl Verilir? Öğrenmek İçin Tıklayınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu