Seyahat

Hatice Sultan Yalısı (Ortaköy)

Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde yer alan Hatice Sultan Yalısı; İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında bulunan ve Ali Saib Paşa tarafından yaptırılan tarihî yapıdır.

Hatice Sultan Yalısının Tarihi

Altı sultan yalısından biri olmasına rağmen, çıkan yangınlar sonucu şu an Ortaköy’de ayakta olan tek yalı olan Hatice Sultan Yalısı; ilk olarak Ali Saib Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ancak Paşa’nın vefatından sonra Sultan II. Abdülhamit tarafından satın alınmıştır. 1800’lerin sonunda II. Abdülhamid tarafından V. Murad’ın kızı Hatice Sultan için yeniden inşa ettirilmiş ve Sultana düğün hediyesi olarak verilmiştir. Büyük Mecidiye Camii’ne bitişik olan yalı 1924 yılında hanedanın yurt dışına çıkarılmasından sonra; ilk olarak yetimler yurdu olarak kullanılmıştır. Daha sonra ise ilkokul olarak kullanılan yalı; 1972 yılından bu yana İstanbul Yüzme İhtisas kulübü olarak kullanılmaktadır.

İstanbul Yüzme İhtisas kulübü; 1943 yılında kurulmuştur. Ve bu kulüp aynı zamanda Sutopu Süper Lig’inde verdiği mücadele ile 25 kez ile en çok şampiyonluk yaşayan 2. kulüptür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu