Sağlık

Depresyonda Mıyım?

Kendinizi üzgün, umutsuz, enerji ve motivasyondan yoksun mu hissediyorsunuz? Depresyonda olabilirsiniz!

Üzgün hissetmek, mutlu hissetmek kadar doğal bir duygudur. Her üzgün hissetmeniz depresyonda olduğunuz anlamına gelmemektedir. Ancak uzun süreli bir üzgünlük ve bunalma hissi sizi Depresyonda Mıyım? sorusuna yöneltebilir.

Depresyon Nedir?

Ulusal Sağlık Enstitülerinin yaygın fakat ciddi bir duygudurum bozukluğu olarak tanımladığı depresyonun; majör depresif bozukluk (MDD) ve kalıcı depresif bozukluktan (PDD) melankolik, mevsimsel duygulanım ve madde kaynaklı depresyon gibi birçok çeşidi bulunmaktadır.

Buradaki önemli nokta depresyonda olduğunuzu düşündüğünüz anda kendinize; Ne Tür Bir Depresyon Yaşıyorum? sorusunu sormak ve kontrollü bir şekilde araştırma yapmaya başlamaktır.

Depresyonda Olduğunuzu Gösteren 10 Belirti

Kendinizi üzgün, umutsuz, enerji ve motivasyondan yoksun mu hissediyorsunuz? Depresyonda olabilirsiniz! Depresyon ruh halini, düşünceleri ve davranışları olumsuz yönde etkileyen bir bozukluktur. Biyokimyasal bir dengesizlik olan depresyona giden sayısızca yol vardır. Bunlar ayrılık, ölüm, saygısızlık, hor görülmek, kaygı,  sevgisizlik vb. gibi birçok sebeplerdir.

Depresyonda olan herkes her depresyon belirtisini yaşamaz elbette. Ulusal Sağlık Enstitüsünün verdiği bilgiye göre; depresyonun birçok belirtileri vardır. Bu belirtilerden, bazı insanlar sadece birkaç semptomunu yaşarken, diğerleri birçok semptom birden yaşamaktadır. Depresyon semptomlarının şiddeti, sıklığı ve ne kadar sürdüğü kişilere göre farklılık göstermektedir.

Ancak genel olarak en az iki hafta boyunca, hemen hemen her gün, aşağıdaki 10 belirti ve semptomdan bazılarını yaşıyorsanız, sizde depresyonda olabilirsiniz.

  1. Kalıcı üzgün, endişeli veya “boş” ruh halleri
  2. Umutsuzluk veya karamsarlık duyguları
  3. Suçluluk, değersizlik veya çaresizlik duyguları
  4. Hobilere ve aktivitelere ilgi veya zevk kaybı
  5. Azalan enerji veya sürekli yorgunluk hissi
  6. Daha yavaş hareket etme veya konuşma
  7. Huzursuz hissetmek veya hareketsiz oturmakta güçlük çekmek
  8. Uyumakta zorluk , sabah erken uyanma veya aşırı uyuma
  9. İştah ve/veya kilo değişiklikleri
  10. İntihar veya ölüm düşünceleri veya gerçek intihar girişimleri

Depresyondayım! Ne Yapmalıyım?

Birçok hastalığın fark edilmesi için kolay belirti ve semptomları vardır. Ancak bu depresyon için geçerli değildir. Depresyonda olan bir insan dışarıdan çok iyi görünüp, tüm test sonuçları sağlıklı çıksa da bu, içlerinde çok acı çekmedikleri anlamına gelmez. Bu nedenle, birilerinin sizin depresyonda olduğunuzu fark etmesini beklemeden, kendinizde; uzun süreli bir üzgünlük ve bunalma hissi gibi semptomları fark ettiğiniz anda Depresyonda Mıyım? sorusunu kendinize sorun ve hemen araştırmalara başlayıp psikolojik bir destek alın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu