Sağlık

Depresyon Genetik midir?

Uzm. Psk. Zeynep Hilal Çelik ile Depresyon Genetik midir? hakkında sizler için güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Depresyon genetik midir, aile içinde hasta olması diğer bireylerin de hasta olacağına işaret midir?

Depresyon Genetik midir?

Ailede depresyonun olması sizin de genetik yatkınlığı sahip olmanız anlamına gelebilir. Anca genetik yatkınlığa sahip olmak depresyon geçireceğinizi garantilemez. Buna ek olarak aynı ailede depresyonlu bir bireyle yaşıyor olmanın getirdiği birde öğrenme süreci var. Ancak hala genetik yatkınlık ve öğrenme süreci sizin depresyon geçireceğinizi garantilemez. Çünkü burada bir bardak hesabı var. Sizlerin genetik yatkınlığız ve öğrenmeyle olan yatkınlığınız, bardağınızın bir miktar dolu olmasını işaret eder. Ancak bir hastalığın ortaya çıkması için bardağın bir miktar dolu olması yetmez, o bardağın tamamen dolup taşması gerekir. Bardağı tamamen doldurup taşıracak şey ise stres faktörü ve yeterli başa çıkamayan stratejilerdir.

Bunu fizyolojik hastalıklardan da örnek olarak değerlendirebiliriz. Tıpkı şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon hastalığı gibi. Ailede kalp, şeker, tansiyonun olması sizi risk grubunun içine dahil eder. Ancak sizin de kesinlikle kalp, şeker ya da tansiyon hastası olacağınızı garantilemez. Eğer ki siz sağlıklı beslenip, düzenli yaşarsanız belki de şeker hastalığı geçirmezsiniz. Evet bardağınız bir miktar dolu olabilir, ancak bardağınızı doldurup taşıracak stres faktörü olmadığında hastalık ortaya çıkmaz. Aynı şey psikolojik hastalıklar içinde geçerlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu