Seyahat

Millî Saraylar Resim Müzesi

19. yüzyıldaki Türk ve yabancı ressamların eserlerinin yer aldığı ve saray koleksiyonunun sergilendiği ünlü müze; Millî Saraylar Resim Müzesi Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde yer almaktadır. 2014 yılında açılan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı müze İstanbul-Beşiktaş’tadır.

Millî Saraylar Resim Müzesi

Dolmabahçe Sarayı’nda tahta çıkmaya aday olan veliahtların konakladığı Veliahd Dairesi; yaklaşık yedi yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında çağdaş müzecilik standartlarında bir müzeye dönüştürülmüş ve “Millî Saraylar Resim Müzesi” olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Dört ana bölümden oluşan Dolmabahçe Sarayının, 2014 yılında açılan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı Resim Müzesi 11 bölümden oluşmaktadır.

34 ayrı sergi salonundan oluşan müzede, Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi ünlü Türk ressamlarının eserlerinin yanı sıra; ünlü Rus ressam Ayvazovski’ye ayrılmış özel bir salon ve Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’ndan getirilen resimler, padişahların yaptırdığı, aldığı veya padişahlara hediye edilen resimler sergilenmektedir.

Millî Saraylar Resim Müzesi

Sultan Abdülmecid / Sultan Abdülaziz Salonu

Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz’in portrelerinin yer aldığı salon müzenin ilk bölümüdür. Kendileri Dolmabahçe Sarayı ve 19. yüzyıl Osmanlı tarihî için önemli bir konuma sahip iki figürdür.

Osmanlı’da Batılılaşma

Müzenin ikinci bölümü olan bu salonda; 8. yüzyılın başından itibaren Batı’yla yoğun iletişim kuran Osmanlı İmparatorluğu’nda askerî ve sosyal alanda görülen değişimin izleri görülmektedir.

Halife Abdülmecid Efendi / İstanbul Görünümleri

Osmanlı İmparatorluğu’nun son veliahdı ve son halifesi olan Halife Abdülmecit Efendi’nin Veliahd Dairesi’ndeki kütüphanesidir. Hat ve müzik başta olmak üzere sanatın hemen her alanıyla ilgilenen Halife Abdülmecit Efendi, halife seçildikten sonra Dolmabahçe Sarayı’na yerleşmiş, kütüphanesini de Dolmabahçe Sarayı’na taşımıştır. Bu bölümde ayrıca yerli ve yabancı ressamlara ait İstanbul manzaraları yer almatadır.

Goupil Galerisi’nden Saraya Satın Alınan Tablolar

Sultan Abdülaziz Dönemi’nde Paris’teki Goupil Sanat Galerisi’nden alınan tablolardan oluşan bu bölüm; Sultan Abdülaziz ve yaveri Şeker Ahmed Paşa’nın beğenilerini yansıtmatadır.

İvan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu

Ştuk kaplamalı duvarları, kompozit başlıklı plastırlarıyla yapının en ihtişamlı mekânı olan Merasim Salonu. Bu salon, çoğunlukla denizi konu edinen tablolarıyla bilinen, ışık ve gölgeyi dikkat çeken bir uyumla yansıtan ünlü Rus Ressam Ayvazovski’ye ayrılmıştır.

Saray Ressamları

Müzenin bu bölümü saray ressamı olarak çalışan isimlerin tablolarından oluşmaktadır. Saray ressamı olarak çalışan isimler ise; Sultan Abdülaziz saray ressamı olarak Polonyalı Ressam Stanislaw Chlebowski, Sultan II. Abdülhamid Dönemi’nde ise İtalyan Ressam Luigi Acquarone ve İtalyan Ressam Fausto Zonaro.

Resim Müzesi – Salonları

Oryantalist Ressamlar; Doğu’nun Cazibesi

Bu bölümde esin alınan yörelere özgü kültürel özelliklerin ön plana çıkarıldığı sahneler işlenmiş ve Doğu’yu Avrupalı gözüyle betimlenmiştir.

Yaver Ressamlar

Osman Nuri Paşa, Şeker Ahmet Paşa gibi askerî kimlikleriyle ressam kimliklerini birleştiren ressamların eserleri sergilenmektedir.

Türk Ressamları (1870-1890)

Müzenin bu bölümünde Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Osman Hamdi Bey ve Halil Paşa gibi batılı anlamda Türk resminin ikinci ve üçüncü kuşağını oluşturan ressamların eserleri sergilenmektedir.

Portreler ve Tarihî Konulu Kompozisyonlar / Osmanlı Sarayında Manzara

Salonun ortasındaki bölüm portreler ve tarihî konulu kompozisyonlara ayrılmış, çevresinde ki alanda ise çok sayıda yerli ve yabancı ressamın manzaraları yer almaktadır

Türk Ressamları (1890-1930)

Son iki bölümü kapsayan bu salonlarda; Batılı anlamda Türk resminin üçüncü ve dördüncü kuşağını oluşturan ressamların eserleri sergilenmektedir. (Hüseyin Zekâi Paşa, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi)

Resim Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Giriş Ücreti: 10 TL yetişkin, 5 TL öğrenci.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günü hariç her gün 09:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Not: Müze Mili Saraylar’a bağlı olduğu için Müze Kart geçerli değildir. Ancak Dolmabahçe Sarayı biletiniz varsa Resim Müzesi’ne ücretsiz girebilirsiniz.

Müze Alanından Çıktıktan Sonra…

Tüm müzeyi gezdikten sonra içinde bulunduğunuz o tarihi atmosferden ayrılmadan hemen müze içerisinde yer alan; Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu’na gitmenizi ve boğaz manzarasına karşı dinlenmenizi tavsiye ediyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu