Ordan BurdanYaşam

Celaleddin Harzemşah’ın Eşi Kimdir?

”Bozkır Arslanı Celaleddin” dizisi yayınlanan ilk bölümüyle büyük beğeni topladı. Dizinin ilk dakikalarında başlayan aksiyon, animasyon görüntüleriyle oluşturulan görsel efektler, dönemin mimarisini yansıtan çekim mekanları izleyiciyi etkiledi. Dizide tarihi bir devirden bahsedilmesi izleyicilerin merak ettiği pek çok soruyu da beraberinde getirdi. Bu sorulardan biri de Celaleddin Harzemşah’ın eşi kimdir sorusuydu.

Celaleddin Harzemşah’ın Eşi Kimdir?

Her ne kadar dizilerde tarihi şahsiyetlerin dünyası kameraya olduğu gibi yansıtılmaya çalışılsa da kurgu gereği gerçekler biraz değiştirilebiliyor. Gelin bizde öncelikle ”Bozkır Arslanı Celaleddin” dizisinde boy gösteren eş adaylarını tanıyalım.

Celaleddin Harzemşah'ın Eşi Kimdir?
Kutlu Bike Hatun ve Şirin Hatun

Bozkır Arslanı Celaleddin Dizisinde Muhtemel Eş Adayları

Dizide heyecan, çeviklik ve hareketliliğiyle gözümüzde yer etmeye başlayan Celaleddin, babası Sultan Alaaddin’in Cengiz Han’a gönderdiği heyete izinsiz dahil olur. Heyet, misafir edilmek üzere dinlenmeye çekileceği sırada Cengiz Han’ın karşısına infaz edilmek için Kutlu Bike getirilir. Celaleddin infazı durdurmak için harekete geçer ve Cengiz Han’a Sultan Alaaddin’in oğlu olduğunu açıklayarak Kutlu Bike’yi kurtarır. Bu kurtarış Kutlu Bike ile Celaleddin arasında bir aşkın filizlenmesine neden olacak gibi duruyor.

İyi, hoş ancak gelin görün ki babaannesi Türkan Hatun, Celaleddin için çoktan bir eş adayı düşünmüş ve saraya davet etmişti; Kıpçak beyi İnal Han’ın kızı Şirin Hatun. İzleyiciler olarak Celaleddin’in kimi seçeceği konusunda iki arada bir derede kaldığını düşünsekte ilerleyen bölümlerde olacakları göreceğiz.

Peki Celaleddin Harzemşah’ın gerçekte eşi kimdir?

Celaleddin Harzemşah’ın Gerçek Eşi

Celaleddin Harzemşah, tarihi kaynaklara göre üç evlilik gerçekleştirdi. Moğollarla mücadelesine devam ettiği bir dönemde Hindistan’da Debdaba Usakun’un hakimi Kabaca’nın kızı ile siyasi bir evlilik gerçekleştirdi. Hindistan’da nüfuzunu ve topraklarını genişletmeye başlayan Celaleddin, yine Hindistan’da Kokar bölgesinin hakimi Rai Kokar Sangin’in kızını istedi. Rai de bu isteği kabul etti. Daha sonra Kirman bölgesine gelen Celaleddin, Fars’ta hüküm süren Sad b. Zengi ile siyasi münasebetlerini geliştirmek için kızı ile evlendi.

 

Celaleddin Harezmşah Kimdir?

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu