Ordan Burdan

Yeşilçam’ın Unutulmaz Şarkılarının Bestekarı “Melih Kibar”

Unutulmaz şarkıların unutulmaz bestecisi Melih Kibar'ın başarı dolu hayat hikayesi.

Hababam Sınıfı, Çoban Yıldızı, Her şey seninle güzel gibi bir çok efsaneleşmiş ve unutulmaz bestelerin bestekarı Melih Kibar’ın hayat hikayesi.

Melih Kibar

6 Eylül 1951 Yılında İstanbul’da dünyaya gelen Melih Kibar; henüz daha 8 yaşındayken müziğe olan yeteneğini fark eden ailesi, İstanbul belediyesi konservatuvarı piyano bölümüne yarı zamanlı ders alması için göndermiştir. Profesyonel müzik hayatına 1969 yılı İstanbul yelken kulübünde başlayan Melih Kibar; aynı zamanda ulusal bir gazetenin düzenlediği liseler arası hafif müzik yarışmasında Alman Lisesi Orkestrasıyla katılarak birincilik almıştır.

Müzik yarışmasında birinci seçilmesinin ardından müzik hayatını devam ettirme kararını aldı. Yarışmaya katıldığı grup Dönüşüm adını alarak profesyonel olarak müzik hayatlarına başladı. Melih Kibar ise Timur Selçuk ile çalışmaya başlamıştır. Müzik hayatının yanı sıra eğitim hayatına da önem veren Melih Kibar, Robert Koleji Kimya bölümünden mezun olmuştur.

Daha sonra 1974 yılında ilk bestesini çıkaracağı Timur Selçuk Orkestrası’nın kendi adını taşıyan albümünde org çalmıştır. Melih Kibar, 1975 yılında Eurovision Şarkı Yarışması için bir sinyal müziği besteledi. Bestelediği “Çoban Yıldızı”nın düzenlemelerini Timur Selçuk yapan Kibar, İstanbul Gelişim Orkestrası’yla parçayı seslendirdi.

Yeşilçam'ın Unutulmaz Şarkılarının Bestekarı "Melih Kibar"
Melih Kibar – Çiğdem Talu

Çiğdem Talu İle Tanışması

25 Mayıs 1975’te Timur Selçuk aracılığı ile tanışan ikili, ilk olarak “İşte Öyle Bir Şey” şarkısını bestelemişlerdir. Daha sonra şarkı, Erol Evgin tarafından 1976’da 45’lik olarak piyasaya sürülmüştür. Plağın arka yüzünde yine bir Kibar-Talu eseri “Sevda Olmasa” şarkısı bulunmaktaydı. Halk tarafından büyük beğeni alan besteler sayesinde, Melih Kibar’ın popülaritesi her geçen daha da artıyordur. İkilinin arasında olan büyük aşk sayesinde Türk müziğine sözlerini Talu’nun yazdığı ve Kibar’ın bestelediği nice unutulmaz şarkılar kazandırmıştır. Bu şarkılardan bazıları ise şunlardır; “Bir de Bana Sor”, “İçimdeki Fırtına”, “Söyle Canım”, “Hep Böyle Kal”, “Bunlar da Geçer” gibi.

Melih Kibar, yalnızca Erol Evgin’e değil birçok sanatçıya şarkı yapmıştır. Bu kişiler Füsun Önal, Nil Burak, Zerrin Özer gibi isimlerdir. İkili 28 Mayıs 1983’te Çiğdem Talu’nun hayatını kaybetmesine kadar beraber çalışmışlardır. 1983 yılında İlhan İrem ile çalışmaya başlayan Melih Kibar, Pencere albümünün müzikal direktörlüğünü yapmıştır. Melih Kibar, 1986’da İlhan İrem’in sözlerini yazdığı ve kendisinin bestelediği “Halley”, Klips ve Onlar tarafından yorumlanmıştır.

Sanatçı, 2001 yılında Yadigar albümünü yayınladı. Albümün ilk yarısında Candan Erçetin, Yaşar, Demet Sağıroğlu gibi isimler besteleri seslendirmişlerdir. İkinci yarısında ise Melih Kibar ve orkestrasının enstrümantal eserleri yer almaktaydı.

Yeşilçam'ın Unutulmaz Şarkılarının Bestekarı "Melih Kibar"
Melih Kibar – Çiğdem Talu – Erol Evgin.

Film ve Dizi Müzikleri

Hayatı boyunca birçok başarılı işlere imzasını atam Melih Kibar; 1975’te yayınlanan Hababam Sınıfı filmine yaptığı müziklerle kariyer hayatını taçlandırmıştır. Sanatçı, 2000 yılında Sersem Kocanın Kurnaz Karısı adlı oyunun müzikleri ile Afife Tiyatro Ödüllerinde; “En İyi Besteci” ödülüne layık görülmüştür.

Uzun yıllar kanser tedavisi gören başarılı sanatçı, 7 Nisan 2005 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Melih Kibar’ın, eşi Ethel’den Merve adlı bir kız çocuğu da vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu