Mutfak

Fıstık Ezmesi ve Kurabiyesi

‘’Etiden, sütünden, kılından, tüyünden yararlanmak’’ deyimini elimizden geldiğince bütün gıdalara uygulamak gerektiği düşüncesindeyim, hem gıda israfının had safhada olduğu bu dönemde gıdaların her parçasından hatta atık kısımlarından bile faydalanmak hem de yararlı gıdaları daha da yararlı hale getirerek tüketmek geleceğimiz ve sağlıklı bir hayat geçirmemiz için vazgeçilmezlerimizden olmalıdır.

Bu yaklaşım ile ilk ürünümüz olan fıstık ezmesini inceleyelim:

Fıstık ezmesi 100 gramında 20-25 gram protein içeriği ile yüksek proteinli gıdalar içerisinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bunun yanında içeriğinde bulunan yüksek lif, antioksidan, mineral maddeler ve vitaminler bakımından da nadir gıdalarımız arasındadır. Bu kadar yararının üzerine Paracelsus’ un “her madde zehirdir, zehirle ilacı birbirinden ayıran dozudur” sözünü hatırlayarak yer fıstığında ki dozu yüksek olabilecek ürünlere gelelim.

  • Yer fıstığı, aflatoksin barındırabilecek riskli gıdalar arasındadır. Aflatoksin 300-500 derece sıcaklıklarda yok olabilen ve çeşitli sağlık sorunları yanında karaciğer kanserine yol açan zehirli bir toksindir. Oluştuğu anda o gıdayı temizlemek imkânsız olduğundan ürünü alırken aflatoksinsiz olmasına, laboratuvar analizlerinin olmasına çok dikkat etmek gerekir.
  • Bakliyatlar ve bazı kuruyemişlerde bulunan, sindirimi zorlaştıran fitik asidin uzaklaştırılması için kavurma işlemi şarttır. 100-150 derece arasında ki sıcaklık fitik asidin çıkarılması için yeterli olacaktır.
  • Yer fıstığının ezme haline getirilirken aromasını ve akışkanlığını arttırmak için uygulanan yüksek kavurma işlemi trans yağ oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı 100-150 derece aralığında 10-15 dakikalık bir kavurma işleminin yapılması trans yağ oluşmaması açısından çok önemlidir.
  • Son olarak yer fıstığı çok yüksek omega-6 içeriğine sahiptir. 100 gramında yaklaşık 13-18 gram civarında bulunan yüksek omega-6’nın zararları bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır. Tam bir doz konusudur. Hiç alınmaması da çok yüksek miktarda alınması da zararlıdır. Yüksek miktarda bulunan omega-6 yağ asidinin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için omega-3 kaynakları ile beraber tüketilmelidir. (ceviz, keten tohumu, çörek otu vb.)

Evde fıstık ezmesi yaparken bu konulara dikkat edilmelidir. Dışarıdan alacağınız yerfıstığı ezmeleri için ise bu konuların hepsine birden dikkat eden, yararlı gıda üretmek için Gıda Mühendisleri tarafından kurulmuş, aynı zamanda da kendi markam olan Fitgusto Ceviz-Fıstık ezmelerini incelemenizi tavsiye ederim.

Fıstık ezmeli pratik kurabiye tarifi:

  • 1 tepeleme yemek kaşığı yer fıstığı
  • 1 adet yumurta

Hazırlanışı:

  • Fıstık ezmesi ve yumurta homojen bir karışım oluşturana kadar karıştırılır.
  • Fıstık ezmenizde tatlandırıcı yok ise herhangi bir tatlandırıcı kullanabilirsiniz.
  • Karışım homojen hale geldikten sonra isterseniz damla çikolata ile renklendirebilirsiniz.
  • Sonrasında kaşık ile şekil vererek 150 derecede 10 dakika fırınlamanız yeterli olacaktır.

Hüseyin Şirin – Kurucu, Gıda Mühendisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu