Ordan BurdanYaşam

Kokina (Yılbaşı) Çiçeği Nasıl Bakılır?

Genelde yılbaşı günlerinden tanıdığımız, adını da pek bilmediğimiz, kokina (yılbaşı) çiçeği hakkında merak edilenler.

Kokina, kırmızı çiçekleri, yeşil sert ve küçük yaprakları ile kış aylarının vaz geçilmez çiçeklerindendir. Peki Evde kokina çiçeği bakımı nasıl olur? Genelde yılbaşı günlerinden tanıdığımız, adını da pek bilmediğimiz, kokina (yılbaşı) çiçeği hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Adını Yunancadan olan kokina, kırmızı anlamına gelmektedir. Soğuk havalara karşı dayanıklı olan kokina, bilhassa Aralık ayında piyasada görülmektedir. Kış mevsiminde yeşil sert ve küçük yapraklarını dökmeyen kokina, her türlü toprakta yetişebilmektedir. Bu nedenle ülkemizin her yerinde rahatça yetiştirilebilmektedir.

Kokina (Yılbaşı) Çiçeği Bakımı

Kokina çiçeği, genelde buket halinde satılsa da sadece vazo çiçeği değildir. Her türlü toprakta yetişebilen kokinayı evinizde de bakabilirsiniz. Peki nasıl?

Ilıman ortamları seven kokina çiçeğinin, haftada iki kere olacak şekilde köklerine su vererek sulanmalıdır. Işığı çok seven kokina çiçeğini salonlarınızda çok rahat bir şekilde bakabilirsiniz. Normal ortam sıcaklıkları bu bitkiler için en ideal seçimdir.

Kokina (Yılbaşı) Çiçeğinin Faydaları

İdrar söktürücü ve böbrek taşı düşürücü etkisi olduğu bilinen kokina çiçeğinin, iştah açıcı ve ateş düşürücü olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Bazı bitki bilimcilerin verdiği bilgilere göre ise kokinanın diğer faydaları ise şöyledir;

  1. Kalp ve damar hastalıklarında etkilidir.
  2. Basur için tedavi edici özelliktedir.
  3. Ödem giderme etkisi bulunmaktadır.
  4. Bitkinin mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır.
  5. Eklem ağrılarını gidermede kullanılabilmektedir.

Kasımpatı (Krizantem) Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu