Sağlık

Patates & Tatlı Patates: Hangisi Daha Sağlıklıdır?

Son yıllarda her yerde ve her sofrada görmeye başladığımız tatlı patatesi, normal patatesten ayıran özellikler nelerdir?

Yıllardır alışılagelmiş bir patates kültürümüz olsa da son yıllarda aramıza katılan tatlı patatesin popülerliği her geçen gün artmaktadır. Bunun nedeni ise tatlı patatesi bir kere tadanların ve faydalarını araştıranların sofralarından eksik etmemeye başlamasıdır. Peki tatlı patates ne kadar faydalıdır? Normal patates mi daha sağlıklıdır, tatlı patates mi?

Patates & Tatlı Patates: Hangisi Daha Sağlıklıdır?

Son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değişmeye başlaması ve daha doğal beslenme tarzına geçilmesiyle, yiyecek tercihleri de değişmeye başlamıştır. Kısa bir süre önce aramıza katılan ama hızla popülerleşmeye başlayan tatlı patateste yeni tercihler arasında yer almaktadır.

Her ne kadar akraba olsalar da farklı ailelere mensup olan bu iki patates çeşidinin farkları merak konusudur. Son yıllarda her yerde ve her sofrada görmeye başladığımız tatlı patatesi, normal patatesten ayıran özellikler nelerdir?

Patates & Tatlı Patates: Besin Değerleri

Bir adet orta pişmiş tatlı patates;

  • 103 kalori,
  • 2.29 gram protein,
  • 0.27 gram yağ,
  • 23.6 gram karbonhidrat,
  • 3.8 gram lif
  • 7.39 gram şeker içermektedir.

Aynı zamanda tatlı patates, günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 400’ünden fazlasını karşılamaktadır. İçerisinde bol miktarda C ve B vitaminleri bulunmaktadır. Potasyum ve kolin bakımından da yüksektir .

Orta boy 1 adet fırında kabuklu beyaz patates;

  • 115 kalori,
  • 2.49 gram protein,
  • 0.06 gram yağ,
  • 26.71 gram karbonhidrat,
  • 4.6 gram lif
  • 0.81 gram şeker içermektedir.

Ve de bol miktarda C ve B vitaminleri içerir. Bunların yanı sıra potasyum açısından da zengindir.

Patates & Tatlı Patates: Karşılaştırma

Patates & Tatlı Patates: Hangisi Daha Sağlıklıdır?
Beyaz Patates & Tatlı Patates

Beyaz Patates:

Patates yemenin kilo almanıza veya kan şekeri seviyenizi olumsuz yönde etkilemesine neden olabileceğini duymuşsunuzdur. Ancak tıp uzmanlarına göre her besinde olduğu gibi en önemli olan patatesi nasıl yediğinizdir.

Bazı araştırmalar, nasıl pişirilirse pişirilsin daha fazla beyaz patates yiyenlerin tip 2 diyabet riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Patates kızartması yiyenlerin ise, tip 2 diyabet riskini yüzde 19 daha artırıyor. Ancak fırında veya ızgara olarak yerseniz ve peynir gibi ekşi krema gibi besi malzemelerden kaçınırsanız, patateslerin faydaları risklerden daha ağır basabilir. Beyaz patatesleri diyetinize geri koymak için bazı iyi nedenler şunlardır:

  1. Diğer karmaşık karbonhidratlardan daha uzun süre tok tutarlar.
  2. İyi bir dirençli nişasta kaynağıdırlar.
  3. Antioksidan sağlarlar.

Tatlı Patates:

Kan şekeri seviyesini beyaz patatesler kadar yükseltmeyen tatlı patates, şeker hastaları veya şeker hastalığı geliştirme riski taşıyan kişiler için mükemmel bir seçim olacaktır. Tatlı patatesleri diyetinize geri koymak için bazı iyi nedenler şunlardır:

  1. İyi bir manganez kaynağıdırlar.
  2. Magnezyum yüklüler.
  3. Enflamasyonla savaşırlar.

Sonuç olarak her iki patatesinde artı ve eksi yanları vardır denebilir.. Önemli olan neyi tükettiğiniz değildir. Önemli olan neyi nasıl tükettiğiniz ve sizin sağlığınız için doğru besin olup olmadığıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu