Sağlık

Ödem Nedir, Nasıl Meydana Gelir ve Çözümü Nedir?

Diyetisyen Elif Kübra Bostancı Kivi Tadında kullanıcılarının sosyal medyadan gönderdikleri soruları cevaplandırdı.

Diyetisyen Elif Kübra Bostancı Kivi Tadında kullanıcılarının sosyal medyadan gönderdikleri soruları cevaplandırdı. Elif Kübra’nın “Ödem Nedir, Nasıl Meydana Gelir ve Çözümü Nedir?” sorusuna verdiği cevabı sizler için derledik.

Ödem Nedir, Nasıl Meydana Gelir ve Çözümü Nedir?

Vücudumuzun yaklaşık %60-70’i sudan oluşur. Hücre içi sıvının, hücre dışına çıkmasına, doku aralarındaki sıvı miktarının artmasına ödem denmektedir.

Bir sabah uyandığınızda yüzüğünüzün sıkması, tartıda ani kilo artışları görüyor olmak ve kıyafetlerinizin vücudunuzda iz bırakıyor olması ödem belirtileri arasında yer almaktadır. Ödem problemini çözebilmemiz için öncelikle ödeme neden olan faktörlerin bilinmesi gerekir. Bu faktörleri sıralayacak olursak;

  1. Öncelikle yetersiz sıvı tüketimi diyebiliriz.
  2. Hareketsiz yaşam
  3. Düzensiz uyku
  4. Uzun süreli seyahatler
  5. Kadınlarda regli dönemleri
  6. Fazla tuzlu ve turşu gibi besinler tüketiyor olmak

Bunların hepsi ödeme neden olan faktörler arasında yer almaktadır. Bu durumu düzeltebilmek için öncelikle sıvı miktarımızı artırmalıyız. Mutlaka günlük 2-2,5 litre sıvı tüketimini sağlamalıyız. Fazla tuzlu besinlerden ve salamura besinlerden uzak durmalıyız. Kafein ve alkol tüketimini azaltmalıyız. Mutlaka hayatımıza haftada en az 150 dakika olacak şekilde egzersiz eklemeliyiz. Posalı besinleri beslenmenize ekleyin. Ananas, maydanoz, kiraz sapı ve mısır püskülü gibi ödem atımınızı destekleyecek besinleri ve bitkileri mutlaka beslenmenizde yer verin. Tüm bunlara rağmen geçmeyen ödeminiz varsa mutlaka bir uzman kontrolünden geçmenizi ve kan değerlerinizi kontrol ettirmenizi öneririm.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu