Sağlık

Ketojenik Diyet Nedir?

Diyetisyen Elif Kübra Bostancı Kivi Tadında kullanıcılarının sosyal medyadan gönderdikleri soruları cevaplandırdı.

Diyetisyen Elif Kübra Bostancı Kivi Tadında kullanıcılarının sosyal medyadan gönderdikleri soruları cevaplandırdı. Elif Kübra’nın “Ketojenik Diyet Nedir?” sorusuna verdiği cevabı sizler için derledik.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet uzun yıllardır epilepsi tedavisinde uygulanan bilimsel temelli bir beslenme programıdır. Son zamanlarda bazı metabolik hastalıkların tedavisinde, kanser tedavisinde ve kilo vermeli süreçlerinde de uygulanmaktadır. Ketojenik diyet sistemi temel prensibinde yüksek yağ tüketimi, orta düzeyli protein tüketimi ve düşük karbonhidrat tüketimi ile karakterize bir beslenme programıdır. Bu sistemde temelli amaç vücuttaki depo yağların enerji olarak kullanılması sistemine dayanmaktadır. Bu nedenle karbonhidrat tüketiminin düşük miktarlarda yaklaşık %5 oranlarında olması gerekmektedir.

Ketojenik diyet sisteminde makro besin dağılımına baktığımızda zaman %70-80 oranında yağ, %5 oranında karbonhidrat, %15-25 oranında protein tüketilmesi esasına dayanır. Bu sisteminin amacında düşük karbonhidrat tüketimi olması gerekmektedir diyoruz. Bu nedenle vücutta keton seviyelerinin artması ile birlikte kişiler ketozis evresine girer bu evrede özellikle idrar çubuklarıyla keton testi yapıyoruz ve kişi gerçekten ketozis evresinde mi değil mi bunun kontrolünü sağlıyoruz.

Ketojenik diyet sisteminde makro besin dağılımı kadar aslında besin içeriği, sıvı tüketimi, öğün sahipleri, tüketilen karbonhidratın içerisindeki lif miktarı da oldukça önemlidir. Özellikle bilinçsizce yapılan ketojenik diyet sistemlerinde sodyum ve magnezyum yetersizlikleri görülebilmektedir. Bu nedenle mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmasını öneririm doğru uygulandığı zaman oldukça etkili olan ve olumlu sonuçları olan ketojenik diyet sisteminin yanlış uygulanması durumlarında da vücutta olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu nedenle mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmasını öneririm.

Biz ketojenik diyet sistemini bazı metabolik hastalıkların düzeltilmesinde kilo verme süreçlerinin durduğu dönemlerde kısa süreli olarak ve epilepsi tedavisinde uyguluyoruz.

Düzenli Kilo Verme Süreçlerinde Tartılma Esnasında Sık Yapılan Hatalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu