Dizi / Film

İlber Ortaylı’nın Tavsiye Ettiği 5 Film

Tarih profesörü İlber Ortaylı’nın izlenmesini tavsiye birçok filmden 5 tanesini sizler için derledik. İşte İlber Ortaylı’nın tavsiye ettiği 5 film.

İlber Ortaylı’nın Tavsiye Ettiği 5 Film

1. Potemkin Zırhlısı – 1925

Potemkin Zırhlısı Filmi
Potemkin Zırhlısı – 1925

Konusu: 1905 yılında Rusya’nın Karadeniz filosuna bağlı Savaş Gemisi Potemkin’de dayanılmaz yaşama şartlarından bezmiş mürettebatın Çar rejimine bağlı subaylara karşı başlattıkları bir ayaklanmanın sonunda gemiyi ele geçirmeleri ve sonrasında gelişen olayları konu almaktadır. Potemkin Zırhlısı; 1905 devrimini yansıtan devrimci bir film olmasının yanında, büyük usta Sergueï Mikhailovich Eisenstein’ın sinema sanatında devrim yaratan bir çalışmasıdır.

Yayın tarihi: Ocak 1926 (Sovyetler Birliği)
Yönetmeni: Sergueï Mikhailovich Eisenstein
Görüntü yönetmeni: Eduard Tisse
Yapım yılı: 21 Aralık 1925 – Sovyetler Birliği

2. Aleksandr Nevskiy – 1938

Aleksandr Nevskiy Filmi
Aleksandr Nevskiy – 1938

Konusu: Yüzyıl’da Alman Teutonic şövalyeleri ile Novgorod’da yaşayan Ruslar arasındaki savaşı konu alan film; lman şövalyeler Pskov şehrini istila ader ve şehir halkını kılıçtan geçirir. Aleksandr Nevskiy Novgorod’un insanlarını toparlar ve onun liderliğinde Peypus Nehri’nin donmuş yüzünde savaşa tutuşulur. Sayıca üstün olan Novgorodlılar Alman işgalcileri bozguna uğratırlar.

Yayın tarihi: 25 Kasım 1938 (Moskova)
Yönetmenleri: Sergueï Mikhailovich Eisenstein, Dmitri Vasilyev
Film müziğinin bestecisi: Sergey Prokofyev
Senaryo: Sergey Ayzenştayn, Pyotr Pavlenko

3. Satyricon – 1969

Satyricon Filmi
Satyricon – 1969

Konusu: Tam olarak bir hikaye örgüsü ya da anlatımcı kaygılardan uzak bu filmde Romalıların pek ahlakçı olmayan, hedonist ama çok renkli hayatlarına Encolpius isimli bir öğrenci ve ardaşı Ascyltus’un gözünden bakıyoruz. Din, hayat ve cinsellik üzerine yapılan sohbetler üzerinden ilerleyen Satyricon, Fellini’nin geleneksel sinema anlatısını pek de umursamadığı bir filmi.

Yayın tarihi: 3 Eylül 1969 (Roma)
Yönetmeni: Federico Fellini
Yapım yılı: 1969

4. Vaatler Ülkesi – 1975

Vaatler Ülkesi Filmi
Vaatler Ülkesi – 1975

Konusu: 1975 Polonya yapımı dramatik dönem filmi. 20. yüzyıl’ın başında Polonya’nın Lodz şehrinde bir Polonya’lı, bir Alman ve bir Yahudi, üç genç arkadaşın aralarındaki farklılıklara aldırmadan sermayelerini bir araya getirerek ortak bir tekstil fabrikası kurma çabaları ve sonrasında amansızca servet peşinde koşmalarının konu edinmektedir.

Gösterime giriş tarihi: 10 Ocak 1992 (Türkiye)
Yönetmeni: Andrzej Wajda
Öykü: Władysław Reymont
Film müziğinin bestecisi: Wojciech Kilar

5. Mephisto – 1981

Mephisto Filmi
Mephisto – 1981

Konusu: Klaus Mann’ın aynı adlı romanından uyarlanan 1981 yapımı dram filmi. 1930’ların en ünlü tiyatro sanatçılarından biri olan Hendrik Hoefgen, aynı dönemde iktidara gelen Naziler, sanat da dahil olmak üzere şehrin tüm yaşam düzenini tehlikeye atmasıyla her şey sıkıntıya girer. Nazi rejimi altında şiddete ve baskıya maruz kalan onlarca sanatçı arkadaşının tersine politik davranan Hendrik’in tek derdi kariyerini zedelememektir. Ancak bulundukları baskı ortamı zamanla şiddetini artırır ve tepkisiz kalmak imkansız hale gelir.

Gösterime giriş tarihi: 26 Ekim 1990 (Türkiye)
Yönetmeni: István Szabó
Öykü: Klaus Mann

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu