Yaşam

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel Kadınlara 8 Tavsiye

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Uzman Psikolog Zeynep Hilal Çelik ile çok keyifli bir çekimin ardından sizler için birbirinden yararlı 8 tavsiye hazırladık…

İnsan psikolojisinde kadın ya da erkek olmanın aslında çok da bir farkı yoktur; şöyle ki mekanizma aynı işler ancak stresle başa çıkma yöntemleri olarak baktığımızda kadınların rolleri bakımından daha yoğun oluşu sebebiyle bu dengeyi sağlamakta zorlanışı stresle daha zor başa çıktıkları için hastalıklardan daha kolay etkilendiklerini görmekteyiz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel Kadınlara 8 Tavsiye

1.Gününüzü Planlayın

Öncelikle gününüzü planlayın. Her gün yapılacaklar listesi hazırlamak sizin sorumluluklarınız arasındaki dengeyi sağlamamıza katkı sağlayacak bu sayede yaşam kalitenizi yükseltecektir.

2. Kendinize Zaman Ayırın

Sorumluluklarınız ve rollerinin arasında kendinizi muhakkak zaman ayırın. Kendini ayıracağınız bu zamanı dinlenmekle geçirebileceğiniz gibi kişisel bakım yada kendinizi geliştirebileceğiniz kişisel gelişim aktiviteleri ile geçirebilirsiniz. Ama muhakkak kendi alanınızı koruyun.

3. Ne Hissettiğinize Bakın

Tartışmadan önce ne hissettiğinize bakın öfke mi, kırgınlık mı, pişmanlık mı, suçluluk mu? Bunlar yükü pek de hafif olmayan duygulardır ve tartışmaya başladığınız andan itibaren sizi yönetecektir. Bu durumda sakinleşene kadar beklemek belki bir 30 dakika sonrasında tartışma yerine artık konuşma şeklinde iletişime geçmeniz konuşmayı sizin yönetmenize katkı sağlayacaktır.

4. Sen – Ben Hesabı Yapmayın

İlişkilerde sen ben hesabı yapmayın. Eğer ki hedefiniz biz olmaksa sen bana şunu yapmıştın ben sana şunu yapmıştım gibi muhasebe konuşmalarına girmeyin çünkü bunlar ilişkinizi sen ben seviyesinde kalıp aslında hedeflediğiniz biz seviyesine gelmesine engel olacaktır. Biz olmak istiyorsanız ve bu yolda yapmak istediğiniz bazı şeyler varsa teklif eden siz olun çünkü hedef biz olmak.

5. Sitem Değil Talep Edin

Sitem etmeyin talep edin. Sitem ettiğiniz de karşı taraf otomatik olarak savunmaya geçer ve kendisini iletişimi kapatır. bu durumda aslında ilişki daha çözülemeyen bir hal alır onun yerine talep ederseniz istediklerinizi ve anlatmak istediklerimizi talepte bulunarak iletirseniz karşı tarafla iletişim halinde bir sonuca varırsınız. Bu talep karşılanadabilir karşılanmayadabilir. Ama varacağınız sonuca konuşarak varılmış olur.

6. Farkında Olun

Farkında olun. Neler hissettiğinizin neler düşündüğünüzün farkında olun. Kimi zaman ani tepkiler verdiğinizde aslında hızlıca bir duygu ya da bir düşünce içinizden geçmiş oluyor ve o sizi yönetip ani tepki vermenize sebep oluyor eğer bunların farkında olursanız sizi yöneten duygu ve düşünceler yerine direksiyonda siz olursunuz.

7. Empatik Olun

İlişkilerinizde empatik oldu. Aslında çoğumuzun karşı taraftan beklediği ilk önce dinlenmek ve anlaşılmak ihtiyaçlarını önce siz gösterin, siz dinleyin, siz anlayın, empatiyi ilk siz gösterin.

8. Kendinizi Kabul Edin

Ve son olarak kendinizi kabul edin. “Hatalarınız, kusurlarınız ve eksiklikleriniz” olabilir. Ama bunlar zaten Ayşe’nin, Fatma’nın, Mehmet’in hataları eksikleri kusurları ve bunlar ondan hiçbir şey götürmeyecek şeyler. Bu kusurlarla birlikte ona göre algısal olarak kusuru olan eksik olan hatalı olan şeylere rağmen o hala Mehmet, Ahmet Ayşe Fatma dolayısı ile kendinizi bir bütün olarak sevmekten ve kabul etmekten vazgeçmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu