Sağlık

Soğuk Havalarda Göz Kurumasına Karşı Öneriler

Göz Kuruluğu, kış mevsiminde %10 oranında görülen bir rahatsızlıktır. Havaların soğumaya başlamasıyla gözlerde en sık oluşan göz problemlerindendir. Soğuk hava ve rüzgardan kaynaklanan bu rahatsızlık kapalı ortamlarda oluşan havasızlıktan dolayı gözlerde oluşan nem azlığından da kaynaklanabiliyor. Peki soğuk havalarda göz kuruluğunu engellemek için neler yapabiliriz? Soğuk Havalarda Göz Kurumasına Karşı Öneriler…

Soğuk Havalarda Göz Kurumasına Karşı Öneriler

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz Kuruluğu, gözün ön tarafını koruyan ve ıslak tutan tabakanın eksikliği veya düzensiz çalışmasından kaynaklanır. Gözü dış etkenlerden koruyan bu tabaka çeşitli dış etkenlere (soğuk hava, rüzgar, toz) maruz kaldığında gözde kuruluk oluşabilir. %10 oranında görülen göz kuruluğu kış mevsimlerinde daha da artabiliyor.

Göz Kuruluğu Belirtileri

  • Göz kuruluğu gözlerde yanma,
  • batma,
  • kızarıklık,
  • görme kaybı ve
  • gözde kum varmış hissi oluşturur.

Göz Kuruması

Göz Kurumasına Karşı Öneriler

Bol Bol Su İçmeyi Unutmayın : Vücuda yetersiz su girdiğinden göz yaşlarımızı etkiler. Bu yüzden %60’ı su olan vücudu susuz bırakmamak gerekir. Gözün nemlenmesi için mutlaka gün içerisinde su tüketmek gerekir.

Rüzgardan Korunmaya Çalışın : Rüzgar göz yaşını buharlaştırarak göz kuruluğuna neden olur. Bu yüzden gözlerinizi bir gözlükle korumaya alabilirsiniz.

Ekranlara Çok Bakmayın : Televizyon veya bilgisayarla ilgilenirken gözlerimizi normalden daha az kırparız. Buda gözün buharlaşmasını artırır. Üstelik klimalı ortamlarda göz kuruluğu daha da hızlanır. Bu yüzden gözlerimizi ekrana bakarken arada bir kapatıp dinlendirmek gerekir.

Kapalı Ortamlara Dikkat : Kapalı ortamlarda oluşan havanın içerisindeki nem oranının azalması göz kuruluğuna sebep olur. Bu yüzden kapalı ortamlardaki nem oranına dikkat etmek gerekir. Bir ortamın nem düzeyinin %50 olması gereklidir.

Hekim Önerisi İle Suni Gözyaşı : Hekim önerisiyle suni gözyaşı damlaları kullanılabilir. Bir hekime baş vurmadan kesinlikle yapılmamalıdır.

Endokrin Nedir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Göz Çevresi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu