Sağlık

Sağlıklı Kilo Kaybı İçin 5 Temel Adım

Hepimizin isteği aynı.. Sağlığımızı olumsuz etkileyen, yaşam kalitemizi düşüren, kıyafet bulmamızı zorlaştıran, hareketimizi kısıtlayan fazla kilolardan kurtulmak. Sağlıklı kilo kaybı sağlamak için 5 temel adımı gözden geçirmek gerekiyor. Sağlıklı Kilo Kaybı İçin 5 Temel Adım…

Sağlıklı Kilo Kaybı İçin 5 Temel Adım

1)Kalori açığı oluşturun: Teorik olarak günlük harcadığınız enerjiyle, aldığınız enerji eşit olduğunda kilonuzu korursunuz. Günlük almanız gerekenden daha az kalori aldığınızda ise kilo verirsiniz. Bunun için yaşınıza, boyunuza ve kilonuza uygun olarak gün içinde almanız gereken enerji miktarını belirlemeli ve buna yönelik bir beslenme programı uygulamalısınız.

2)Yeterli protein alın: İhtiyacımız olan enerjiyi almak dışında önemli bir nokta ise aldığınız enerji içeriğinin dengeli olmasıdır. Karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenme, fastfood tarzı beslenme aldığınız enerjinin kalitesini etkileyecek ve kilo kaybınızı engelleyecektir. Bunun için beslenmenizde yeterli protein, sağlıklı karbonhidrat ve sağlıklı yağ kaynaklarına yer vererek dengeli bir menü oluşturmalısınız.

3)Yeterli su tüketin: Hem sağlıklı yaşamın, hem de kilo kaybının olmazsa olmazı yeterli su tüketimidir. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gün içinde tükettiğiniz çay, kahve dışında kilogram başına en az 30 ml su tüketmelisiniz.  Gün içinde yeterli su tüketmemek hücrelerinizi susuz bırakacak ve yağ kaybetmenize engel olacaktır.

4)Kan değerlerinizi kontrol ettirin: D vitamini, demir, B12 gibi vitamin ve minerallerde eksiklik olması veya hormon fonksiyon bozuklukları metabolizmanızı olumsuz etkileyerek kilo vermenizi yavaşlatabilir veya kilo alma nedeni olabilir. Bu sebeple altı ayda bir kan tahlili yaptırarak değerlerinizi kontrol ettirmeli ve sonuçlara göre doktor kontrolünde gerekli takviyeleri kullanmalısınız.

5)Hareket edin: Hem kaslarımızın çalışması, hem de sağlıklı yaşam adına hareketinizi arttırın. Haftada 150 dakika yapacağınız yürüyüş hem kilo kaybınıza destek olacak, hem de sağlığınızı olumlu yönde destekleyecektir.

Diyetisyen Elif Kübra Bostancı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu