Yaşam

Nato’nun İlk Kadın Pilotu “Leman Bozkurt Altınçekiç”

NATO‘nun ve Türkiye‘nin ilk kadın jet pilotu olan Leman Bozkurt Altınçekiç NATO’da uzun yıllar çalışmış tek kadın pilottur. Jet pilotu Leman Bozkurt Altınçekiç’in pilotluk eğitimi ve hayatı…

Nato’nun İlk Kadın Pilotu “Leman Bozkurt Altınçekiç”

Leman Bozkurt, 1932 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya gelmiştir. Liseyi bitirdikten sonra Türk Hava Kurumu bünyesinde ki uçuş okulu olan Türkkuşu İnönü Tesislerinde planör eğitimi almıştır. Ardından Türkkuşu Motorlu Okulu’na öğretmen adayı olarak katılmıştır. Silahlı kuvvetlere bayanların da alınmasıyla İzmir Hava Harp Okulu’na başvurup 1955 yılında eğitime başlamıştır. Pervaneli uçaklarla eğitim gören Leman Altınçekiç, seyrüsefer, kontrol, kol ve akrobasi uçuşlarını başarıyla sürdürmüştür. 1957 yılında Hava Harp Okulundan mezun olmuştur. 1958 yılında ise jet pilotluk eğitimi almak için Eskişehir’de ki jet eğitim filosuna katılmıştır. Eğitimini tamamlayarak F-84 ve T-33  jet uçaklarında 9 yıl kadar uçmuştur.

Leman Bozkurt Altınçekiç
Leman Bozkurt Altınçekiç’in eğitimlerinden bir fotoğraf

Eskişehir’de jet eğitim filosunda kaldım. Kadro çalışkan, bilgili ve arzu doluydu. Hepimiz heyecanlıydık. Pilot eğitiminde en az bunlar kadar öncelikli olan özelliklerin azim, mücadele ruhu, soğukkanlılık, uygun refleks, devamlı çalışma  hızlı karar verme olduğunu söylemek gerek. Jet eğitiminde ki  dersler hem bu özellikleri geliştirmeyi hem de pilot ve uçak emniyetini sağlamayı amaçlıyordu.”

Pilotluk bana hayatı yönlendirmeyi farklı yolları denemeyi öğretti.”

Hava Kuvvetlerine uzun yıllar emeği geçmiş olan Leman Bozkurt daha sonraki yıllarda karargah hizmetlerinde çalışmıştır. Leman Bozkurt Altınçekiç, kıdemli albay olarak hava kuvvetlerinden emekliye ayrılmıştır.

1952 yılında Türkiye’nin NATO’ya girmesinin ardından Leman Bozkurt Altınçekiç, Türkiye ve NATO’nun ilk ve tek kadın pilotu unvanını almıştır. Leman Bozkurt Altınçekiç, 4 Mayıs 2001 yılında İzmir’de vefat etmiştir.

 

Dünyanın İlk Kadın Savaş Pilotu Sabiha Gökçen’in Ölüm Yıldönümü Anısına

Safiye Ali Kimdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu