Ordan Burdan

Safiye Ali Kimdir?

Safiye Ali, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın tıp doktoru ve eğitmeni olarak bilinir. Tarihte iz bırakan kadınlardan biri olan Safiye Ali kimdir? 

Safiye Ali Kimdir?

Safiye Ali’nin Hayatı

Safiye Ali, 2 Şubat 1894 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Safiye Ali’nin babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid‘in yaverlerinden olan Ali Kırat Paşa, annesi ise Şeyhülharem Hacı Emin Paşa‘nın kızı Emine Hasene Hanım‘dır. 3 ablası olan Safiye Ali, kardeşlerin en küçüğüdür. Safiye Ali babasını küçük yaşlarındayken kaybetmiştir ve dedesi Emin Paşa’nın  konağında büyümüştür. Amerikan Kız Kolejinden 1916 yılında mezun olmuştur. Safiye Ali, 1. Dünya Savaşı sürerken tıp okumak için Almanya’ya gidip Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim görmüştür.

Safiye Ali, dönemin Maarif Nazırı Ahmet Şükrü Beyden burs almış ve Almanca’yı hızlı bir şekilde öğrenerek derslerine başlamıştır. Almanya eğitim bakanlığı ona zorluk çıkarsa da o sınavda kazandığı birincilik ile “doktor namzeti” unvanını almıştır.

Safiye Ali, tıp eğitimi bittikten sonra kadın ve çocuk hastalıkları ihtisası yapmak için tekrardan Almanya’ya dönmüştür. Almanya’da Dr. Ferdinand Krekeler (Ferdi Ali) ile evlenmiştir.

safiye ali

Safiye Ali, 1923 senesinde Türkiye’nin ilk kadın tıp doktoru icazetnamesini almış ve eşi ile muayene hane açıp çalışmaya başlamıştır. Amerikan Koleji bünyesinde açılan kız tıp okulunda kızlara tıp eğitimi vermiş ve böylece ilk kadın tıp eğitmeni de olmuştur.

Safiye Ali, 1925’te Himaye-i Etfal Cemiyeti‘ne bırakılan Süt Damlası Bakımevi’nin başına geçip gönüllü çalışmalar yapmıştır. Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenehanesi’ni kurmuştur. Safiye Ali, mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul’da ki feminist hareketlerine katılmıştır. Türk Kadınlar Birliği’nin Sıhhiye Komisyonu başkanlığını üstlenmiş ve fuhuşla mücadele etmek için çalışmıştır.

Safiye Ali kendisine kanser teşhisi koyulması üzerine Almanya’ya yerleşti. 5 Temmuz 1952 yılında Dortmund vefat etti.

Aliye Berger Kimdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu