Sağlık

Bozanın Faydaları Nelerdir?

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği olan bozanın faydalarını biliyor musunuz? Lezzetli olduğu kadar bir çok faydası da bulunan boza bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında tüketilmesi gereken önemli besinlerden biridir. Bozanın Faydaları Nelerdir?

Bozanın Faydaları Nelerdir?

Boza Nedir?

Mayalanarak oluşan ve probiyotik içeren bozanın doğru tüketildiği takdirde bir çok faydası bulunur. Bulgur ve pirinçle mayalanarak yapılan bozanın bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sindirimi kolaylaştırmak gibi özellikleri bulunur. İçerdiği demir, fosfor, A, E, B1 ve B2 vitaminleri sayesinde tam bir şifa kaynağıdır.

Boza Anne Sütünü Artırır

Boza A, B, E vitaminleri ve kalsiyum, demir, fosfor gibi mineralleri içerisinde barındırdığından dolayı sporculara, gebelere ve emziren annelere büyük yarar sağlar. Emziren annelerde kalsiyum içeriği ile süt miktarının artmasında yardımcı olurken, annenin de prolaktin salgılamasını sağlar. Boza bu sayede bebeğin kemik gelişimine katkı sağlar. Bozanın bir araştırma sonucunda ise anne sütünü artırdığı kanıtlanmıştır.

Boza Çocuklarda Büyümeyi Destekler

Boza, çocuklarda ki büyümek için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayarak çocukların büyümesine katkı sağlar. Ayrıca içerdiği vitaminlerden dolayı hafızayı güçlendirerek odaklanmayı kolaylaştırmaya yarar.

Boza Bağışıklığı Güçlendirir

Boza mayalanarak yapıldığından dolayı probiyotik bakterilerle bağırsak florasını düzenleyip bağışıklığı güçlendirmeye katkı sağlar. Böylece kış boyunca içtiğiniz bozalar sizi soğuk algınlıklarından ve kanserden korumaya yardımcı olur.

Boza Sindirimi Rahatlatır

Boza içerdiği aktif mayalarla ve laktik asitle sindirim sistemini rahatlatır ve korumaya yardım eder. Bağırsak fonksiyonlarını düzenlerken hazmı kolaylaştırır ve gaz ve kabızlık gibi şikayetleri ortadan kaldırır.

Boza Depresyonu Önler

B grubu vitaminleri duygu gurumu üzerinde oldukça etkili olan bir vitamin grubudur. Boza B grubu vitaminlerinin kaynağı olan bir içecektir. Probiyotik olmasından dolayı bağırsak florasını düzenleyerek depresyon eğilimini azalttığı gibi anksiyete (kaygı) bozukluğunun da önlenmesine katkı sağlar.

Bozanın Diğer Faydaları:

  • Enerji verir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Vitamin kaynağı bol olduğundan sporculara tavsiye edilir.
  • Kilo almak isteyenlerin iştahını açar.
  • Zihin açıcı özelliği vardır.
  • Öksürüğü yok eder.
  • Sinirleri dinlendirici etkisi vardır.
  • Kemik erimesini önler.
  • Stresle mücadeleye katkı sağlar.
  • Bağırsak sağlığı için çok önemlidir.

Bozanın Kalorisi Ne Kadardır

Karbonhidrat içerdiğinden dolayı 1 çay bardağı bozada ortalama 210 kalori vardır. Çok az miktarda yağ ve protein içerir. Enerji ihtiyacı hisseden kişiler boza tüketebilirler. Boza şeker içerdiğinden dolayı diyabet hastalarının ve hamilelerin dikkatli tüketmeleri gerekir.

Boza Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu