Sağlık

Ayurvedik Beden Tipleri (Doshalar) Nelerdir?

Yaratılış anlamına gelen Prakruti; hava, su, ateş, toprak ve ether (boşluk) elementi niteliklerinden oluşur. Ve hatta Vata; hava ve ether, Pitta; ateş ve su ve Kapha; toprak ve su olmak üzere 2 doshaya karşılık gelir.

Ayurvedik Beden Tipleri (Doshalar) Nelerdir?

Hepimizin bünye tiplerinde beş element farklı oranlarda dağılmıştır. Bünye tipimizi yani basın dosha’mızı belirleyen de bu beş elementin fiziksel ve zihinsel bedenlerimizdeki dağılım oranıdır. Bu beş element olan ether, hava, ateş, su ve toprak iç ve dış çevremizi yöneten üç temel enerjiyi betimlemektedir. Bunlar hareket, dönüşüm ve yapıdır.

Peki Dosha Nedir?

Dosha, beden mizacıdır. Yani her insanda bu dosha tiplerinden birinin baskın olduğu ve diğerlerinin daha az dominant olduğu bilinir. Ve her doshanın kendine özgü yaşam tarzıyla uyum içinde işlevini sürdürdüğü kabul edilir.

Vata; hava ve ether, Pitta; ateş ve su, Kapha; toprak ve su
  • Vita, sinir sistemi işlevini harekete geçiren hava ve ether elementi tarafından simgelenen hareket ilkesidir.
  • Pitta, sindirim sistemini düzenleyen ateş ve se elementi tarafından simgelenen dönüşüm ilkesidir.
  • Kapha, besin maddelerini dolaşım sistemine taşıyan su ve toprak elementi tarafından simgelenen yapı ilkesidir.

Vata Dosha

Hava ve ether elementi hakimdir. İnce bir fizik ve ince bir yüz hatları vardır. Ciltleri genelde kurudur ve soğuk havaları sevmezler. Genellikle elleri ve ayakları soğuktur. Hızlı öğrenir ve hızlı unuturlar bu nedenle değişken bir ruh haline sahiptirler. Uykuları hafiftir ve rahatça öğün atlayabilirler.

Pitta Dosha

Ateş ve su elementi hakimdir. Genelde büyük gözlere sahiptirler. Doğal saçları kızıl ve sarı tonludur ve ciltleri hassastır. güneşten çok hızlı etkilenirler. Sindirimleri iyi, iştahları yerindedir. Kolay kızıp hızlıca öfkelenirler. Keskin zekalı ve düzenlidirler. Öğün atlamaktan hiç hoşlanmazlar.

Kapha Dosha

Toprak ve su elementi hakimdir. Yapılı, güçlü ve dayanıklıdırlar. Sindirim ve metabolizmaları yavaştır. Kilo alır ve vermekte zorlanırlar. Yağlı ve parlak bir cilde sahiptirler. Sakin ve sabit bir kişilikleri vardır, yavaş konuşur ve ağır tepki verirler. Aynı zamanda uzun ve ağır uyurlar. Saçları gür ve kalın tellidir.

Ayurveda Beslenme Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız

Ayurveda Beslenme Nedir? (Beden Tipine Göre Beslen)

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu