Sağlık

Albino Nedir? Albino Hastalığı Neden Olur?

Genetik bir hastalık olan Albino, insanların vücutlarında olan normal pigment (renk) olmadan doğdukları bir hastalıktır. Bu hastalıkta vücut rengini veren melanin hormonunu yeterli miktarda üretemez. Tedavisi olmayan bir hastalıktır. Fakat gerekli önlemler alındıktan sonra normal yaşamlarına devam edebilirler. Albino hastalığı insanlarda görüldüğü gibi hayvan ve bitkilerde de görülebilen bir durumdur. Albino Nedir? Albino Hastalığı Neden Olur?

Albino Nedir? Albino Hastalığı Neden Olur?

Albino Nedir?

İnsanların vücutlarında olması gereken normal pigment (renk) olmadan doğdukları genetik bir hastalıktır. Vücutları, göz, cilt ve saç renginden sorumlu kimyasal olan melanini yeterli miktarda üretemez.  Albino olan çoğu insanın gözleri, saçları ve cildi aşırı derecede solgundur. Albino tüm ırkları etkileyebilen bir durumdur.

Okülokütan Albinizm: Bu hastalığa sahip insanların saçları, cildi ve gözleri solgundur. Fakat aynı tipteki albinizm hastalarının bazılarında biraz daha fazla renk olabilir.

Oküler Albinizm: Bu oküler albinizm durumunda ise sadece gözler etkilenir. Gözler bu nedenden dolayı kırmızı, mavi ve pembe renkte görülebilir. Bazı oküler albinizim türlerinde ise işitme problemleri yaşanabilir.

Albino Nedir?
Albino olan anne ve kızı

Albino Hastalığı Neden Olur?

Albino, göz, saç, kıl ve cildin rengini veren melaninin üretilememesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Doğuştan gelen genetik bir hastalıktır. Genelde dış görünüşü etkileyen bir hastalık gibi görünse de görme bozukluğu ile gelişen bir durumdur. Albinizmin iki yaygın formu vardır bunlar şöyledir;

X’e bağlı kalıtım formu: Bu form X kromozumunun hasarına bağlıdır. Oküler albinizm sahibi erkek çocukları annelerinden geçen X kromozomuna sahiptirler. Bu annelerin hatalı X kromozomu taşımalarından dolayı erkek çocuklarında %50 oranında hastalık görülür. Kız çocuklarında ise babaları Oküler albinizm sahibi olmadıkça kızları ya taşıyıcıdır ya da hiç etkilenmezler.

Otozomal resesif (çekinik-baskın olmayan) kalıtım formu: Albinizmin bu formu daha az görülür. Bu albinizm türü ise otozomal resesif genlerin kusurundan kaynaklanır. Ebeveynlerin ikisinin de hatalı resesif gen taşımalarından dolayı bebekleri de efektif (etkili) gene sahip olur. Bu formda %25 oranında hiçbir çocukta albinizm görülmez. Kız ve erkek çocuklarında görülme olasılığı eşittir.

Doğum Sonrası Vücut Kokusu

Çörek Otu Yağından Kaş ve Kirpik Bakımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu