Ordan BurdanSağlık

Ruminasyon Nedir?

Ruminasyon istemsizce ortaya çıkan kişinin hayatını etkileyen ve kontrol edilmesi zor olan tekrarlayıcı düşüncelerdir.

Yaşadığımız sorunları tekrarlayıcı bir şekilde düşünerek sürekli gözümüzde canlandırmak kafamızı bununla meşgul etmek psikolojik bir hastalıktır. Psikolojide bu duruma Ruminasyon denir. Ruminasyon, istemsizce ortaya çıkan kişinin hayatını etkileyen ve kontrol edilmesi zor olan tekrarlayıcı düşüncelerdir. Ruminasyon nedir, Ruminasyonun belirtileri nelerdir ve Ruminasyonu durdurmak için neler yapılabilir gelin hep birlikte öğrenelim.

Ruminasyon Nedir?

Ruminasyon Latincerumen” kelimesinden türemektedir. Rumen geviş getiren hayvanların midesinin ilk bölümüdür. 16. yüzyıldan beri hem “geviş getirmehem de “kontrol edilmesi zor ve insanın hayatını etkileyen tekrarlayıcı düşünce” anlamına gelir. Psikiyatri de ise 1960’lı yıllarda “zihinsel geviş getirme” olarak tarif edilir. Ruminasyonu, depresyon üzerinde çalışan bilimadamları “kişide oluşan depresyon belirtilerine ve sebep sonuçlarına odaklanan tekrarlayıcı bir düşünme biçimi” olarak tanımlamıştır. Ruminasyonun erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğü kanıtlanmıştır.

Ruminasyonun Belirtileri Nelerdir?

Ruminatif kişiler çok fazla olumsuz düşünceleri tekrarladıkları ve sürekli düşündükleri için sosyal hayatları bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Bu tür ruminatif düşünceye yatkın insanların verdiği belirtileri şöyledir:

  • Affedici olamamak
  • İntikam almayı düşünmek
  • Sürekli olumsuz ve tekrarlı düşünmek
  • Uzun süreli depresif dönemler geçirmek
  • İntihar düşünmek
  • Problem çözme becerisini kaybetmek.

Rominasyondan Nasıl Kurtulunur?

Ruminatif ve bunun gibi psikolojik düşüncelerden kurtulmak zordur ama imkansız değildir. Bu tür düşünceler için destek almanız kesin bir çözümdür. Fakat kendi kendinize uygulayacağınız davranışlarla da ruminatif düşünceleri durdurabilirsiniz.

  • İlk olarak ruminasyon yaptığınızı fark etmeniz gerekir. Gün içerisinde bir düşünceyi 4 ve ya 5 defadan fazla düşünüyorsanız ruminasyon olasılığınız yüksek anlamına gelir.
  • Daha çok hangi konuda ruminasyon yaptığınızı tespit edin. Ruminasyon yaptığınız konuyu tespit ettikten sonra kendinize En kötü ne olabilir? ve Bununla başa çıkabilir miyim? diye sorun. Bunların cevaplarını aramak olumsuz düşüncelerinizden  kurtulmanızı sağlayacaktır.
  • Kendinize sorduğunuz “Ne olurdu?” sorusundan vazgeçin. Başınıza gelen kötü olaylarla ilgili olmasa ne olurdu? ve ya daha farklı olsa ne olurdu? gibi soruları sormaktan vazgeçin.
  • Kendinize sorduğunuz bir diğer soru olan Neden ben? sorusundan vazgeçin. Başınıza gelen olayları hak etmediğinizi düşünebilirsiniz fakat hayat sadece olumlu ve güzel şeylerden ibaret değildir bunu unutmamanız gerekir.
  • Yalnız kaldığınız zamanlara sınır koyun. Yalnızlık ruminasyonu tetikleyebilir. Bunun için ailenizle ve arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirin.
  • Bir uzmandan destek alın. 

 

Not : Ruminasyondan kurtulmak için profesyonel bir destek olarak psikolojik danışmanlardan destek almanızı öneririz.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu