Yaşam

Hayvan Çiftliği | George Orwell

İngiliz yazar George Orwell'ın ilk olarak 1945 yılında yayımlanan romanı Hayvan Çiftliği...

Hayvan Çiftliği, İngiliz yazar George Orwell‘ın 1945’de yayımlanan mecazi bir dille yazılmış fabl tarzındaki siyasi hiciv içeren romanıdır. Kitap 1996 yılında Retro Hugo Ödülü’nü almıştır.

George Orwell, fabl türünde yazdığı bu romanında kara mizah yoluyla hayvanlar üzerinden sosyalizmi eleştirmiştir. Çiftlikte yaşayan hayvanlar liderleri, din adamlarını temsil etmektedirler. Hayvan Çiftliğini Türkiye de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1954 yılında Halide Edip Adıvar’a çevirtilmiştir.

“Bütün Hayvanlar Eşittir Ama Bazı Hayvanlar Öbürlerinden Daha Eşittir.”

Hayvan Çiftliği | George Orwell

İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok 1984 adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940’lardaki ‘reel sosyalizm’in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında ‘yergi’ türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği’nin kişileri hayvanlardır.
George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin’i simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamında yer alabilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı’dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.

 

Denemeler | Michel de Montaigne

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu