Ordan BurdanYaşam

Denemeler | Michel de Montaigne

Michel de Montaigne'nin ilk kez 1580 tarihinde yayımlanan deneme türünden eseridir.

Fransızca adı Les Essais dir olan kitap Türkçe adıyla aynı anlama sahiptir. Denemeler, 16. yüzyıl Fransız deneme yazarı Michel de Montaigne’nin ilk kez 1580 tarihinde yayımlanan, 107 denemeden oluşan deneme türünden eseridir.

Bu kitapta sizlere tadına doyamayacağınız bir hoş sohbet bekliyor. Montaigne’in su gibi akan satırlarında “yaşamak ve çalışmak, ruh ve beden, dostluk, ün mutluluk, hüzün, korku, gülmek ve ağlamak, cinsellik, kendine acındırmak, yaşamak sanatı, bigi ve inanç” gibi son derece önemli günlük yaşam konularına dalacaksınız.

Denemeler | Michel de Montaigne

Michel de Montaigne (1533-1592): “Kendini tanı” ve “Ne biliyorum?” gibi temel sorularla yola çıkarak bir insanda insanlığın bütün hallerini yoklayan “deneme” türünün insim babasıdır. 1571’de kitaplarıyla birlikte çiftliğinin kulesine çekilmesiyle başlayan bu yaratıcı süreç, Montaigne’i önce okuduklarıyla ilgili notlar almaya itmiş, aynı notlar zamanla Denemeler’i (1580) oluşturmuş, ve bu kişisel yazılar ilk yayımlanıştan sonra da dallanıp budaklanmayı sürdürmüştür. Bu kitaptaki Eyüboğlu çevirileri’de, 1940’daki ilk baskısından 1970’deki halini alana dek okurun önüne her defasında yeni parçalar getirerek bir anlamda yapıtla benzeri bir yol izlemiştir.

“Uğultulu Tepeler” | Emily Brontë – Oku

Çalıkuşu | Reşat Nuri Güntekin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu